100 drejtues kompanish teknologjike paralajmërojnë shkatërrimin e botës, nga robotët ushtarakBota është në rrezik, nuk kemi shumë kohë për të vepruar. Me tu hapur Kutia e Pandorës do të jetë shumë vështirë të mbyllet!

Ky është paralajmërimi dhe alarmi i frikshëm, që japin emra të mëdhenj botëror të teknologjisë për një të ardhme të afërt kur ushtritë e vendeve të zhvilluara, por veçanërisht organizata apo shtete terroriste, do të kenë mundësinë të zhvillojnë luftëra me robotë ushtarakë autonom dhe me dronë, që vetëkomandohen.

Instituti i njohur “Future of Life” ka publikuar një letër të hapur të një grupi prej 100 drejtuesish të kompanive teknologjike më të mëdha në botë, që i drejtohet në formë paralajmërimi Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Mes nënshkruesve dallojnë edhe emra si Elon Musk, themelues i industrisë Tesla, Demis Hassabis, themelues dhe CEO në DeepMind të Google (UK), Esben Østergaard, themelues dhe CTO i robotikës universale (Danimarkë), Jerome Monceaux, themelues i “Robots Aldebaran” dhe krijues i robotëve Nao dhe Pepper (Francë), Jürgen Schmidhuber, ekspert kryesor dhe themelues i Nnaisense (Zvicër), Yoshua Bengio, udhëheqëse e ekspertëve të studimeve të thella teknokologjike dhe themelues i “Element AI” (Kanada), etj.

Këta emra të shquar dhe kompetentë për zhvillimet e robotikës ushtarake kërkojnë me urgjencë, që të parandalohet ajo që ata e quajnë garë e armatimit për armët autonome vdekjeprurëse.

Bëhet fjalë për robotët, dronët dhe të gjithë Sistemet e Armëve Autonome Vdekjeprurëse.

Ndërkohë që përshëndesin vendimin e OKB-së për vendimin që të ngrihet një Grup Ekspertësh Qeveritarë për këtë çështje, drejtues të kompanive më të mëdha teknologjike dhe shkencëtar me emër në këtë fushë theksojnë me shqetësim se, “armët autonome vdekjeprurëse kërcënojnë të kthehen në revolucionin e tretë të luftës”.

Revolucioni i parë i luftës është quajtur shpikja dhe përdorimi i barutit dhe pas tij ai i armës bërthamore. Të dyja këto e ndryshuan botën përgjithmonë dhe ky revolucion i tretë me robotikën ushtarake sipas këtyre shkencëtarëve dhe drejtuesish kompanish gjigante, do të shënojë edhe shkatërrimin përfundimtar.

“Me t’u zhvilluar, ato të do të mundësojnë që konfliktet e armatosura të luftohen në një shkallë më të madhe se asnjëherë më parë dhe në një shkallë kohore që njerëzit nuk mund ta rrokin. Këto mund të jenë armë të terrorit, armë që despotët dhe terroristët përdorin kundër popullsive të pafajshme dhe armë të manipuluara për t’u sjellë në mënyra të padëshirueshme. Nuk kemi shumë kohë për të vepruar. Me t’u hapur Kutia e Pandorës, do të jetë e vështirë të mbyllet…”, thuhet ndër të tjera me alarm të madh në letrën e hapur drejtuar OKB-së.

Ja cilët janë nënshkruesit e letrës:

Tiberio Caetano, founder & Chief Scientist at Ambiata, Australia.

Mark Chatterton and Leo Gui, founders, MD & of Ingenious AI, Australia.

Charles Gretton, founder of Hivery, Australia.

Brad Lorge, founder & CEO of Premonition.io, Australia

Brenton O’Brien, founder & CEO of Microbric, Australia.

Samir Sinha, founder & CEO of Robonomics AI, Australia.

Ivan Storr, founder & CEO, Blue Ocean Robotics, Australia.

Peter Turner, founder & MD of Tribotix, Australia.

Yoshua Bengio, founder of Element AI & Montreal Institute for Learning Algorithms, Canada.

Ryan Gariepy, founder & CTO, Clearpath Robotics, found & CTO of OTTO Motors, Canada.

James Chow, founder & CEO of UBTECH Robotics, China.

Robert Li, founder & CEO of Sankobot, China.

Marek Rosa, founder & CEO of GoodAI, Czech Republic.

Søren Tranberg Hansen, founder & CEO of Brainbotics, Denmark.

Markus Järve, founder & CEO of Krakul, Estonia.

Harri Valpola, founder & CTO of ZenRobotics, founder & CEO of Curious AI Company, Finland.

Esben Østergaard, founder & CTO of Universal Robotics, Denmark.

Raul Bravo, founder & CEO of DIBOTICS, France.

Raphael Cherrier, founder & CEO of Qucit, France.

Jerome Monceaux, founder & CEO of Spoon.ai, founder & CCO of Aldebaran Robotics, France.

Charles Ollion, founder & Head of Research at Heuritech, France.

Anis Sahbani, founder & CEO of Enova Robotics, France.

Alexandre Vallette, founder of SNIPS & Ants Open Innovation Labs, France.

Marcus Frei, founder & CEO of NEXT.robotics, Germany.

Kirstinn Thorisson, founder & Director of Icelandic Institute for Intelligence Machines, Iceland.

Fahad Azad, founder of Robosoft Systems, India.

Debashis Das, Ashish Tupate, Jerwin Prabu, founders (incl. CEO) of Bharati Robotics, India.

Pulkit Gaur, founder & CTO of Gridbots Technologies, India.

Pranay Kishore, founder & CEO of Phi Robotics Research, India.

Shahid Memom, founder & CTO of Vanora Robots, India.

Krishnan Nambiar & Shahid Memon, founders, CEO & CTO of Vanora Robotics, India.

Achu Wilson, founder & CTO of Sastra Robotics, India.

Neill Gernon, founder & MD of Atrovate, founder of Dublin.AI, Ireland.

Parsa Ghaffari, founder & CEO of Aylien, Ireland.

Alan Holland, founder & CEO of Keelvar Systems, Ireland.

Alessandro Prest, founder & CTO of LogoGrab, Ireland.

Alessio Bonfietti, founder & CEO of MindIT, Italy.

Angelo Sudano, founder & CTO of ICan Robotics, Italy.

Shigeo Hirose, Michele Guarnieri, Paulo Debenest, & Nah Kitano, founders, CEO & Directors of HiBot Corporation, Japan.

Luis Samahí García González, founder & CEO of QOLbotics, Mexico.

Koen Hindriks & Joachim de Greeff, founders, CEO & COO at Interactive Robotics, the Netherlands.

Maja Rudinac, founder and CEO of Robot Care Systems, the Netherlands.

Jaap van Leeuwen, founder and CEO Blue Ocean Robotics Benelux, the Netherlands.

Dyrkoren Erik, Martin Ludvigsen & Christine Spiten, founders, CEO, CTO & Head of Marketing at BlueEye Robotics, Norway.

Sergii Kornieiev, founder & CEO of BaltRobotics, Poland.

Igor Kuznetsov, founder & CEO of NaviRobot, Russian Federation.

Aleksey Yuzhakov & Oleg Kivokurtsev, founders, CEO & COO of Promobot, Russian Federation.

Junyang Woon, founder & CEO, Infinium Robotics, former Branch Head & Naval Warfare Operations Officer, Singapore.

Jasper Horrell, founder of DeepData, South Africa.

Toni Ferrate, founder & CEO of RO-BOTICS, Spain.

José Manuel del Río, founder & CEO of Aisoy Robotics, Spain.

Victor Martin, founder & CEO of Macco Robotics, Spain.

Timothy Llewellynn, founder & CEO of nViso, Switzerland.

Francesco Mondada, founder of K-Team, Switzerland.

Jurgen Schmidhuber, Faustino Gomez, Jan Koutník, Jonathan Masci & Bas Steunebrink, founders, President & CEO of Nnaisense, Switzerland.

Satish Ramachandran, founder of AROBOT, United Arab Emirates.

Silas Adekunle, founder & CEO of Reach Robotics, UK.

Steve Allpress, founder & CTO of FiveAI, UK.

Joel Gibbard and Samantha Payne, founders, CEO & COO of Open Bionics, UK.

Richard Greenhill & Rich Walker, founders & MD of Shadow Robot Company, UK.

Nic Greenway, founder of React AI Ltd (Aiseedo), UK.

Daniel Hulme, founder & CEO of Satalia, UK.

Charlie Muirhead & Tabitha Goldstaub, founders & CEO of CognitionX, UK.

Geoff Pegman, founder & MD of R U Robots, UK.

Demis Hassabis & Mustafa Suleyman, founders, CEO & Head of Applied AI, DeepMind, UK.

Donald Szeto, Thomas Stone & Kenneth Chan, founders, CTO, COO & Head of Engineering of PredictionIO, UK.

Antoine Biondeau, founder & CEO of Sentient Technologies, USA.

Brian Gerkey, founder & CEO of Open Source Robotics, USA.

Ryan Hickman & Soohyun Bae, founders, CEO & CTO of TickTock.AI, USA.

Henry Hu, founder & CEO of Cafe X Technologies, USA.

Alfonso Íñiguez, founder & CEO of Swarm Technology, USA.

Gary Marcus, founder & CEO of Geometric Intelligence (acquired by Uber), USA.

Brian Mingus, founder & CTO of Latently, USA.

Mohammad Musa, founder & CEO at Deepen AI, USA.

Elon Musk, founder, CEO & CTO of SpaceX, co-founder & CEO of Tesla Motor, USA.

Rosanna Myers & Dan Corkum, founders, CEO & CTO of Carbon Robotics, USA.

Erik Nieves, founder & CEO of PlusOne Robotics, USA.

Steve Omohundro, founder & President of Possibility Research, USA.

Jeff Orkin, founder & CEO, Giant Otter Technologies, USA.

Dan Reuter, found & CEO of Electric Movement, USA.

Alberto Rizzoli & Simon Edwardsson, founders & CEO of AIPoly, USA.

Dan Rubins, founder & CEO of Legal Robot, USA.

Stuart Russell, founder & VP of Bayesian Logic Inc., USA.

Andrew Schroeder, founder of WeRobotics, USA.

Gabe Sibley & Alex Flint, founders, CEO & CPO of Zippy.ai, USA.

Martin Spencer, founder & CEO of GeckoSystems, USA.

Peter Stone, Mark Ring & Satinder Singh, founders, President/COO, CEO & CTO of Cogitai, USA.

Michael Stuart, founder & CEO of Lucid Holdings, USA.

Massimiliano Versace, founder, CEO & President, Neurala Inc, USA.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

Aksident i rëndë në Mamurras, viktima dhe shumë njerëz të plagosur

Një aksident i rëndë mësohet se ka ndodhur pak minuta më parë...
Read More