Kryesore

7 shenja që tregojnë se po e trajtoni veten shumë ashpër

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 13:43 - 12/10/18 |
mapo.al

A jeni më kritik për veten sa sa e meritoni?


Nga Alice Boyes, Psychology Today


Njerëzit, që janë shumë të ashpër me veten, zakonisht e shohin vetëkritikën e tyre si të justifikuar. Perfeksionistët janë veçanërisht të prekshëm ndaj kësaj. Për t’i dhënë vetes një kontroll të realitetit, lexoni përmes këtyre shtatë llojeve të vetë-gjykimit tepër negativ dhe shënoni ato të cilat ju i vini re në jetën tuaj.


  1. Ju e mundoni veten psikologjikisht për gabime që kanë pasoja minimale.

Shumicën dërrmuese të kohës kur bëjmë gabime, janë gjëra të vogla që nuk kanë, ose kanë pasoja minimale. Për shembull, ju jeni zakonisht vigjilentë në lidhje me kontrollimin e datave të skadencës, por një herë që ju nuk bëni, dhe përfundoni duke blerë një bidon të madh kosi që po skadon ditën kur e blini atë. Ose, zakonisht zgjidhni frutat me kujdes, por ju vini re tre avokado të kalbur.


Këshillë: Përpiquni të jepni vetes një prag për gabime për t’i kursyer vetes disa probleme. Për shembull, gabimet që mbeten nën 5 dollarë ose nën 10 minuta. (Kjo është një strategji e krijimit të rregullave të gishtit të madh është një temë për të cilën flas më gjerë në videot e mia).

  1. Ju vazhdoni të kritikoni veten, madje edhe pas korrigjimit të një gabimi.

Sot më herët, thirra një person me emrin e gabuar në një email. E kam kuptuar gabimin tim disa minuta pasi kam shtypur dërgoj dhe menjëherë i shkruajta personit në fjalë për të kërkuar falje, por më pas vazhdova të kritikoj për këtë, veçanërisht sepse unë e kisha bërë të njëjtën gjë me dikë tjetër disa javë më parë. Gjatë gjithë ditës unë kam qenë duke thënë veten se sa e gabuar dhe me mungesë respekti është që t’i ngatërrosh emrin dikujt. Ndërsa kjo është e vërtetë, unë do të bëja atë që mundesha për ta ndrequr gabimin, kështu që vetë-kritikat e mia ndoshta duhet të ndaleshin atje.

Këshillë: Të pranojmë se roli i shëndoshë i fajit është që të na motivojë të bëjmë ndryshime dhe të përpiqemi të mos përsërisim gabimet. Lejoni vetes të vazhdoni përpara pasi të keni bërë më të mirën tuaj për të korrigjuar një gabim.

  1. Vetëkujdesja juaj vazhdimisht ballafaqohet me listën tuaj të detyrave në dobi të prioriteteve tuaja të tjera.

Le të themi që keni nevojë për një dyshek të ri, sepse ai aktual është bërë i parehatshëm. Ju keni qenë duke u përpjekur për të gjetur kohë dhe energji për të ikur në një dyqan dyshekësh prej gjashtë muajsh, por ai veprim vazhdon të uzurpohet nga lista juaj e gjërave të tjera që keni për të bërë.

Një shembull i imi është se hera e fundit që mora një masazh ishte tre vjet më parë kur isha shtatzënë. Pak a shumë që atëherë, kam menduar “Pasi X, Y, dhe Z të kenë mbaruar do të kem më shumë kohë, do të shkoj të bëj një masazh tjetër”. Në mënyrë të pashmangshme vjen diçka tjetër që më mban të zënë dhe nuk shkoj kurrë. Unë jam larg nga njerëzit e varfër, por, megjithatë, tre vjet është një kohë e gjatë për të mos prioritizuar kurrë diçka që unë do të doja ta bëja!

Kushtojini vëmendje të veçantë, kur ju vazhdimisht përplasni kujdesin shëndetësor të lidhur me shëndetin dhe palestrën, pasi këto janë fusha me rrezik të lartë të jetës.

Këshillë: Ju mund të kujdeseni për veten në mënyrë të arsyeshme mirë në disa mënyra, por keni disa fusha të vetë-kujdesit që nuk keni prioritet. Merrni parasysh lejimin e vetes për kohën, paratë ose hapësirën mendore që ju nevojitet.

  1. Kur dikush ju trajton keq, ju gjeni një mënyrë për ta interpretuar atë si fajin tuaj.

Kur diçka shkon gabim në mënyrë interpersonale, a e shihni gjithmonë atë si fajin tuaj? Për shembull:

  • Nëse një shok skuadre nuk e ndjek rrjedhën e lojës, ishte faji juaj për të mos e kujtuar atë.
  • Kur dikush ju keqtrajton, mendoni për veten nëse keni të drejtë të ndiheni të zemëruar. Ju i thoni vetes se problemi duhet të jetë një aspekt i juaj, sikur të jeni shumë i shqetësuar ose vetë-kërkues.
  • Nëse dikush nuk komunikon me ju në mënyrë të qartë, duhet të jetë sepse nuk jeni përshtatur ose nuk e keni bërë të lehtë për ta për të komunikuar.

Nëse e gjeni veten duke dashur të flisni në situata kur ndiheni të mërzitur ose të pakënaqur, a e bëni? Ose, a e vini veten në vend të parë?

Këshillë: Njohja e terrenit midis marrjes së shumë ose pak përgjegjësive personale. Nëse aktualisht merr 100% të përgjegjësisë kur gjërat shkojnë keq, vetë-eksperimentoni me marrjen e 50% dhe filloni nga aty. Pyesni veten: “Cili është niveli më i dobishëm i përgjegjësisë për t’u marrë?” në çdo situatë specifike me të cilën përballeni. Me këtë dua të them, çfarë niveli i marrjes së përgjegjësive ka gjasa të zvogëlojë mundësinë e ndodhjes së problemit? Nuk ka gjasa të lejojë që personi tjetër të shpëtojë plotësisht nga përgjegjësitë.

  1. Ju gjithmonë shkoni në ekstrem.

Të shkosh në ekstrem është e admirueshme, por të shkosh vazhdimisht në skajin e ekstremit është e lodhshme. Nëse e zbrazni veten duke bërë këtë, ka gjasa që të keni pasoja negative që do t’i përjetoni si rezultat. Për shembull, je shumë i zënë që të jesh i përkryer në fusha relativisht të parëndësishme, që t’i lini gjërat e rëndësishme pa u kushtuar vëmendje.

Këshillë: Ky model mund të rrjedhë nga sindroma e imponentit ku frikëso se mosqeverisja e ndërgjegjshmërisë do të rezultojë në zbulimin e të metave dhe në një shpërthim të shpejtë të jetës suaj. Mënyra më e lehtë për ta thyer këtë model është të praktikoni që mos të shkoni në ekstreme. Çdo herë që bëni këtë dhe nuk ndodh ndonjë gjë e tmerrshme, do të bëhet më e lehtë. Po kështu, nëse nuk shkon në ekstrem dhe diçka e vogël shkon keq si rezultat, do të pranoni se jeni në gjendje ta trajtoni atë.

  1. Ju ndiheni si një dështak, edhe pse zakonisht e keni jetën tuaj nën kontroll.

Njerëzit që janë vetëkritikë shikojnë në jetën e tyre dhe shohin të gjitha fushat ku nuk janë perfekte. Ata nuk i shohin të gjitha gjërat që bëjnë mirë.

Këshillë: Pyesni veten se si duket jeta juaj tek njerëzit e tjerë. Nëse njerëzit e tjerë do të shihnin ty sikur i ke të gjitha gjërat për vije, shqyrtoni nëse ka të paktën një kokërr të së vërtetës për këtë. A është realiteti i jetës suaj dhe vendimmarrjet tuaja më pak në rregull se sa njerëzit e tjerë mund të perceptojnë, por në mënyrë të konsiderueshme më mirë se sa të jepni vetes merita për të? Çfarë bëni ju mirë, gjë të cilën e merrni sit ë mirëqenë? Për shembull, ju paguani faturat në kohë.

  1. Ju shikoni gabimet dhe budallallëqet e njerëzve të tjerë si të kuptueshëm, por jo tuajat.

Ne të gjithë bëjmë budallallëqe. Për shembull, e ndizni shtrydhësin tuaj pa e mbyllur kapakun si duhet dhe përlyeni të gjithë muret përreth. Kur njerëzit e tjerë bëjnë gjëra të tilla, a i shihni gabimet e tyre si të kuptueshme? Pavarësisht çdo gjëje, është e lehtë për t’u shpërqendruar dhe të bësh gabime padashje. Anasjelltas, kur bëni këto lloje të gabimeve, a nuk i jepni vetes pak të drejtë dhe niseni direkt në vetëkritikë?

Këshillë: Kur të ndodhin gjëra të tilla, pyesni veten se çfarë do t’i thoni dikujt tjetër që ju pëlqen dhe respektoni në një situatë të ngjashme. Mundohuni t’ia thoni këtë vetes!


Etiketa: , ,

Pas