Diploma 2016-2017 në UET me ‘vulën’ e akreditimit anglez të QAA

Universiteti Europian i Tiranës organizoi dje ceremoninë e diplomimit të brezit të 8-të të studentëve që shënon dhe diplomën e parë pas akreditimin ekselent nga kompania britanike QAA. Mirush Kabashi dhe Donika Mici mbajtën “commencement speech” duke frymëzuar studentët për t’iu përkushtuar punës 

Vajza dhe djem të rinj të veshur me rrobën akademike, prindër e të afërm me lule në duar, lot gëzimi, emocion dhe në fund një karton ku shkruhet: I diplomuar!

Kjo është tabloja e së premtes mbrëma në oborrin e Universitetit Europian të Tiranës ku 648 studentë të ciklit Bachelor dhe Master festuan diplomimin e tyre.

Ky është brezi i 8-të i studentëve që diplomohen dhe është e para diplomë që mban vulën e akreditimit nga kompania prestigjioze britanike QAA.

648 studentët e sapodiplomuar u frymëzuan për të ecur në rrugën e jetës nga aktori Mirush Kabashi dhe biznesmenia Donika Mici, dy zgjedhje nga UET për fjalimet e fillimit të jetës ose “commencement speech” që praktikohen në universitetet më të mira në botë.

Dhe të ftuarit nuk zhgënjyen.

“Paçi një jetë dhe një karrierë sa më të gjatë e sa më të vështirë që do të thotë; mos kërkoni rrugët e shkurtra dhe të lehta. Mos shfrytëzoni mundësitë ekonomike apo klienteliste për të siguruar vende të pamerituara pune, mos bini në kurthin e partive politike për t’u ngatërruar brenda tyre dhe për hir të ndonjë kontributi të pamoralshëm dhe shpeshherë të paligjshëm të merrni poste të pamerituara dhe madje ndonjëherë të bëni karrierë, sepse shumë shpejt do ta gjeni veten që keni “fituar” ato, por do të keni humbur vetveten”, -tha ndër të tjera në mesazhin e tij aktori i njohur i Teatrit Kombëtar. Kabashi emocionoi studentë dhe prindër me një recitim të poezisë së famshme të Kipling “Në mundsh” që i ngre himn ndershmërisë, dinjitetit njerëzor dhe punës.

Një mesazh për punën dhe dashurinë kishte Donika Mici, e cila u tha studentëve të sapodiplomuar se “përveç dashurisë, gjëja më e shenjtë që mund të jepni dhe merrni është puna”.

“Dhe sa herë puna dhe dashuria ndërthuren, lind një formulë që askush nuk mund të ndalë. Duajeni punën dhe duajeni veten tuaj. Krijoni brandin tuaj, jepini markën tuaj jetës”, ishte porosia që ajo përcolli në mesazhin e saj.

Sfida e jetës pas studimeve

Drejtuesit e Universitetit Europian të Tiranës e fokusuan fjalën e tyre në nxitjen e studentëve për sukses në sfidën që i pret pas studimeve, karrierën e tyre.

Duke vlerësuar sakrificën e prindërve për fëmijët e tyre presidenti i UET-it, prof. dr. Adrian Civici, tregoi historinë e një prindi që kishte qarë nga gëzimi kur ishte diplomuar djali i tij.

“Të gjithë familjet shqiptare kanë ndoshta një veçori të veçantë, sado probleme të kenë, sado të vështirë ta kenë jetën, shpenzimi dhe preokupimi i parë është arsimimi i fëmijëve tyre. Shoqëria shqiptare e ka treguar që gjithçka dhe para së gjithash ka patur arsimimin dhe shkollimin e fëmijëve të tyre. Ky është falënderimi më i madh që mund të bëjmë ne si pedagogë dhe universitet, faleminderit ju prindër që e keni kaq preokupim këtë shkollim kaq cilësor. Ne jemi vend i vogël, relativisht i varfër, me aspirata të larta për t’u zhvilluar dhe arma më e fuqishme që kemi sot është pikërisht mendja, pikërisht dija dhe universiteti është vendi ku kjo gjë realizohet, konkretizohet dhe ne përpiqemi përditë që kjo gjë të ndodhë”, u shpreh Civici.

Rektori i UET-it, prof. dr. Tonin Gjuraj iu tha studentëve se sot fillon sfida e vërtetë.

“Sfida e hyrjes në një botë që është shumë e vështirë, me shumë mundësi, por gjithashtu me shumë pasiguri, një botë që është transformuar nga revolucioni teknik i viteve të fundit. Puna esenciale e universitetit është që t’ju përgatisë ju, jo vetëm si profesionistë të zotë, por dhe qytetarë të mirë”, -tha Gjuraj duke theksuar se “UET u konceptua si premtim për të komunikuar me shoqërinë”.

Administratori dhe një nga themeluesit e këtij universiteti, Henri Çili, e cilësoi komunitetin e studentëve të UET-it një komunitet të madh në Shqipërinë e vogël.

“Doja të thërrisja në ndihmë traditën e krijuar nga UET në këtë 11-vjetor të tij dhe me këtë brez të 8-të të të diplomuarve të Universitetit Europian të Tiranës. Të gjithë të diplomuarit deri më sot janë 7604, të të gjitha cikleve, Bachelor, Master, Master Profesional, Master Shkencor dhe Doktoraturë. Është një komunitet jashtëzakonisht i madh në një Shqipëri të vogël. Është një komunitet inkurajues për vazhdimin e tij në një Shqipëri, ku iniciativat nisin sot dhe përfundojnë nesër. Në këtë kuptim nuk ka asnjë kënaqësi më të madhe sot personalisht për mua si një nga themeluesit e UET, të shoh që kjo traditë vazhdon, përforcohet dhe shumohet”, -tha ai.

Sipas drejtuesve të këtij universiteti akreditimi britanik i ka hapur UET-it rrugën për t’u përballur në të ardhmen e afërt me rankimet ndërkombëtare duke i vënë vetes si synim që të përfshihet në renditjen botërore më prestigjioze të botës.

Diplomimi në shifra:

7600 studentë janë diplomuar në total në UET nga brezi i parë në vitin 2009 deri më 2017

648 studentë u diplomuan këtë vit gjithsej në Bachelor dhe Master në UET

341 studentë u diplomuan në fakultetin Ekonomik

230 studentë u diplomuan në fakultetin e Shkencave Sociale

77 studentë u diplomuan në Fakultetin Juridik

Kadaife dhe Esmeralda, mamatë me diplomë

Studimet janë sfidë për gjithkënd, por për studentët që punojnë dhe janë prindër është pak më e vështirë. Dy shoqe, të dyja studente në Master në UET dhe mama të dy vajzave të vogla po i gëzoheshin dje diplomimit të tyre. Kadaife Jahaj dhe Esmeralda Bako u diplomuan për mësuesi dhe me vete në këtë ditë të shënuar kishin dhe vajzat e tyre të vogla. “Është emocion i dyfishtë që këtë ditë ta përjetojmë edhe si studente dhe si mama”, shprehen të dyja.

Dhe nuk ka shembull më të mirë për vajzat e tyre se sa mamatë që studiojnë dhe kërkojnë arritje akademike në jetë, se sa mamatë e tyre të veshura me rrobën akademike.

Enea dhe Olta, kurorëzim i dashurisë dhe studimeve

Enea Dardha ka lënë Amerikën për t’u kthyer në Tiranë, ku nisi studimet për Juridik, ndërsa Olta Maçolli la universitetin në shtet për të studiuar degën e ëndrrës së saj, Marrëdhënie me Publikun-Komunikim në UET. Ata të dy u njohën në universitet si qindra të rinj të tjerë, por diplomimi sot i gjen të martuar. Dy të rinjtë e kanë kurorëzuar dashurinë e tyre në martesë, ashtu siç kurorëzuan studimet me diplomimin “shkëlqyer”.

“Ishte fati që na njohu në UET dhe për ne ky universitet do të jetë i veçantë dyfish, jo vetëm si universiteti që na dha diplomën, por si mundësia e bukur që na bashkoi me njëri-tjetrin përgjithmonë”, thonë ata.

Vanjela: Masteri i dytë, që më solli punën

Mundësia e dytë mund të jetë mundësia e artë. Ky është rasti i studentes Vanjela Bellovoda, e cila u diplomua në Master për Marrëdhënie me Publikun-Komunikim në UET. Sipas saj ky është një moment me fat në karrierën e saj, pasi është masteri që i hapi dyert e punësimit.

“Ky është masteri i dytë që bëj, pasi bëra një master në Psikologji, por nuk po gjeja dot punë. Tani prej disa javësh po punoj në një kompani në profilin tim për PR dhe jam shumë e lumtur që zgjodha këtë shkollë”, thotë ajo.

Suada, diploma që gëzoi dy familje

Suada Peqini Pocesta sapo festoi diplomimin e saj në master, në degën e studimit Drejtësi Private dhe Biznes. Për ta shoqëruar në ceremoni me të ishinjo vetëm prindërit e saj, por dhe prindërit e bashkëshortit. Të katërt prindërit e saj po festonin për vajzën, e cila diplomohej dhe tashmë ishte gati për të nisur një karrierë të suksesshme.

“Ka qenë interesante dhe e vështirë në të njëjtën kohë, pasi të jesh edhe studente, edhe grua në familje është paksa e vështirë për ta përballuar por në fund doli mjaft e suksesshme”, rrëfen ajo.

Të dyja familjet po e përjetonin me shumë gëzim këtë moment dhe mbanin në duar tufat me lule për t’ia dhuruar Suadës.

“Prindërit e mi dhe vjehrri me vjehrrën janë më të lumturit në botë në këto momente”, shprehet ajo.

Rruga e suksesit është puna

Në kuadër të vokacionit “UET-Universiteti i Biznesit” sipërmarrësja Donika Mici ishte ftuar të mbante një fjalim frymëzues për studentët e sapodiplomuar

Nga Donika Mici

“Jam këtu me ju për të gëzuar suksesin tuaj akademik, sepse jam e bindur që çelësi i suksesit tonë si shtet dhe ndryshimi i domosdoshëm për ta ndërtuar Shqipërinë është në duart tuaja. Të kësaj gjenerate të ulur këtu dhe moshatarëve tuaj në qytetet e tjera dhe fshatrat të Shqipërisë që janë në kërkim të një vendi që përmbush vizionin për të cilin prindërit tuaj kanë bërë sakrifica të jashtëzakonshme.

Të gjithë në jetë ëndërrojnë majat, ëndërrojnë suksesin, ëndërrojnë të arrijnë maksimumin në të gjitha fushat e jetës, por, nëse dikush, 30 vjet më parë do të më thoshte se sot do të isha personi i sotëm, sigurisht nuk do t’i kisha besuar.

Hapat e parë në botën e punësimit i hodha në një ndërmarrje shtetërore, sikurse diktonte regjimi i atëhershëm. Ndryshimet politike të viteve ‘90 krijuan një kontekst të ri dhe si shumë shqiptarë, u gjenda pa punë.

Kjo nuk më frikësoi, ardhja e sistemit kapitalist solli tregun e lirë, me lirinë që dikton ekonomia, dhe forca e karakterit që dallon në përgjithësi rininë, zgjodha të filloja një sipërmarrje. Guxova dhe krijova biznesin tim kur tregu ishte vetëm një koncept. Ishte biznesi i parë prodhues i regjistruar në Shqipëri. Këto ishin hapat e mia të parë, ato që më prunë të hapja fabrikën më të madhe të prodhimit të këpucëve në vend.

Në vitin 2013, pas 20 vitesh bashkëpunimi me investitorë të huaj, pata vendosmërinë të krijoja brandin tim. Nuk ishte një rrugëtim i lehtë, por ishte i vetmi që përputhej me natyrën time krijuese dhe të lirë.

Biznesi, sikurse edhe jeta, ka ngritjet dhe uljet e tij. Shpeshherë kam menduar të heq dorë, por ka qenë pasioni i madh për punën time dhe përgjegjësia për 2000 të punësuarit e mi që ka bërë që unë të mos dorëzohem.

Të dashur studentë, sot për ju hapen dyert e jetës reale. Shumë shpejt do të përballeni me tregun e punës, dhe në këtë moment fillon beteja e vërtetë për të ardhmen tuaj, për të kthyer në realitet ëndrrat tuaja. Për t’i arritur ato duhet të evoluoni, të përshtateni, të dilni në treg, të krijoni personalitetin tuaj në punë. Nëse unë nuk do të kisha kërkuar më shumë, nëse nuk do të kisha krijuar brandin tim, duke ecur me kohen dhe teknologjinë, do të kisha mbetur në vend. Ju ftoj të kini këtë qasje, mos ndalni, mos u vetëkënaqni.

Ndonëse kohët që jetojmë mund të duken të vështira, unë dua t’ju them se nuk duhet të keni frikë. Si sipërmarrëse ndjej dhe shoh që sot është koha e Shqipërisë, pra kjo do të thotë se është koha juaj. Ju jeni një rini e shkëlqyer, ju ftoje te kini guximin e moshës tuaj.

Përveç dashurisë, gjëja më e shenjtë që mund të jepni dhe merrni është puna. Dhe sa herë puna dhe dashuria ndërthuren, lind një formulë që askush nuk mund të ndalë. Duajeni punën dhe duajeni vetën tuaj. Krijoni brandin tuaj, jepini markën tuaj jetës”.

Shkruar Nga
More from Enton Palushi

Reforma në Drejtësi ka përfunduar me sukses

Nga Ervis Iljazaj Ka një debat të madh për Reformën në Drejtësi,...
Read More

33 Comments

 • Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 • I was conversing with a friend of my own around this and also about wealth generation forex too. I feel you made a few very good points in this article, we are looking forward to read more information from you.

 • It is perfect time to make a few plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to counsel you few fascinating issues or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to learn more things about it!

 • Hello there I’m truly excited I came across this website, I actually encountered you by error, when I was searching on Digg for easy followers for instagram. Anyhow I’m here now and would really like to say thanks a lot for a great article and the all round fun blog (I too enjoy the design), I do not have sufficient time to go through it entirely at the minute but I have bookmarked it and moreover added your RSS feeds, so when I have the time I will be back to read a lot more. Please do continue the wonderful job.

 • I am seriously enjoying the theme/design of your internet site. Do you ever encounter any web browser compatibility problems? Some of my blog visitors have lamented about my jailbreak your iphone blog not working properly in Explorer yet seems awesome in Chrome. Are there any kind of advice to aid repair the problem?

 • Hi, I’m truly happy I found out your blog page, I basically discovered you by error, while I was browsing on Aol for residential real estate development. Anyhow I’m here now and would really enjoy to say thanks for a great blog post and the all-round enjoyable blog (I likewise love the theme/design), I don’t have sufficient time to look over it entirely at the minute but I have saved it and moreover included the RSS feed, so once I have sufficient time I will be back to read more. Please do continue the superb job.

 • Hello! This is my first reply on your website so I really wanted to give a quick hello and tell you I genuinely enjoy reading your articles. Can you recommend other websites which cover best expert advisor? I am also pretty curious about that! Thank you!

 • I was speaking to a friend of mine regarding this info and also regarding inhaler technique too. I feel you made a number of very good points on this page, we’re looking forward to keep reading material from you.

 • I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A couple of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any tips to help fix this problem?

 • I came right here via some other page relating to fitness and considered I might look at this. I adore what I see therefore I am just following you. Getting excited about exploring your site again.

 • Thanks a bunch for this awesome write-up! I seriously liked learning about.I will be sure to save the website and will come back from now on. I want to suggest you to ultimately keep going with your good writing, possibly think about healthy foods as well, have a superb morning!

 • My family and I absolutely love your website and find the vast majority of your blogposts to be just what I am searching for. Would you offer guest writers to post articles for you? I would not mind composing a post on new sports or perhaps on many of the things you’re posting about on this website. Again, awesome website!

 • Are you tired of your ac repair in Dubai? Are you looking for Certified Professionals to carry out your ac repair with improved facilities and in an expert way?. Hot and humid conditions are not easy to tolerate, especially when you are not used to them. But, thanks to the air conditioners – living in such extreme settings can also become a pleasant experience, and more so if you are in Dubai.

 • You are absolutely right, I would really enjoy to know even more on this issue! I’m as well captivated by sofa cleaning services since I believe it is really very cool presently. Great!

 • You are totally right and I totally understand you. When you wish, we could as well talk about microsoft excel training, one thing which fascinates me. Your site is really remarkable, cheers!

 • You are completely correct. I really liked reviewing this article and I will come back for more right away. Our site is on the subject of videoconferencing, you can take a peek if you’re interested in this.

 • Admiring the hard work you invested in this blog and thorough material you display. It’s great to come across a blogging site from time to time that isn’t the same old re-written information. Amazing read! I have saved your website and I’m including your RSS feeds to my bitcoin currency website.

 • Hi! This is my very first reply on your site so I really wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you suggest any other sites which deal with traffic violation? I am likewise extremely curious about that! Many thanks!

 • ANPC is a free nation for and by the living men and women of the earth. This Private Nation is a grassroots association based out of Indonesia having its own International Charter, Peace Treaty, Constitution, Rules of conduct and has adopted the Declaration of Human Rights. These Treaties have been Registered by International Notice to the Hague and World Court as well as other agencies worldwide. The entire goal and mission of ANPC is WORLD PEACE and freedom for all the nationals of the world, focusing on a peaceful gathering together of all tribes and nations. Our living men and women are to live as Peaceful Inhabitants on the land, striving always to create a better world today and for future generations.

Leave a Reply

Your email address will not be published.