Enterprise, ura mes universitetit dhe shoqërisëuet-enterprise-foto-e-madhe-brendaTheodorus de Hosson, ekspert holandez me një karrierë të gjatë universitare i bashkohet ekipit të UET Enterprise, si asistent i këtij organizimi, që vjen si një risi për universitetet shqiptare

Universitetet moderne po kërkojnë rrugët se si t’i shërbejnë shoqërisë. Duke ofruar shërbimet akademike dhe burimet njerëzore universitetet e shohin këtë bashkëpunim jo si një opsion, por si një domosdoshmëri. Rruga konkrete për ta realizuar këtë gjë janë enterprise-t, një lloj biznesi pranë universitetit. Duke ndjekur shembujt e universiteteve anglosaksone, në këtë drejtim Universiteti Europian i Tiranës solli një risi në arsimin e lartë shqiptar me krijimin e UET-Enterprise, një organizëm që synonte të lidhte akademinë me biznesin dhe me shoqërinë në përgjithësi, nëpërmjet shërbimeve të ndryshme dhe projekteve të zhvillimit.

Javën që shkoi stafin e UET-Enterprise e asistoi eksperti holandez Theodorus de Hosson, si rezultat i një projekti të fituar nga UET Enterprise te programi PUM, i cili ofron ekspertë senior të Holandës si asistentë për bizneset vibrante.

Në një intervistë për gazetën MAPO, zoti De Husson, flet mbi përvojën e tij pranë UET Enterprise dhe cilat janë propozimet e tij për funksionimin e zyrës në vijim. Ai gjithashtu theksoi rëndësinë që ka Enterprise për një universitet. 

foto-coverCila është arsyeja që ju solli në UET?

Universiteti kërkoi një ekspert të huaj në ambasadën Holandeze si pjesë e një projekti ku kishte aplikuar UET Enterprise. Ky projekt ofron njohuri për bizneset e reja. Ata po kërkonin dikë i cili kishte disa njohuri mbi Enterprise në universitete që t’i ndihmonte, për të menduar rreth mundësive që mund të vinin në të ardhmen dhe çfarë po bënin aktualisht.

Mund të më përmblidhni me pak pika opinionin tuaj mbi UET Enterprise?

Kam arritur në disa konkluzione. Fillimisht dua të them se është bërë një punë e shkëlqyer, është e pabesueshme se çfarë është bërë vitin e kaluar. Mendoj se kur shikon se çfarë aktivitetesh janë organizuar, projektet për të cilat kanë aplikuar, mund të dallohen shumë mirë nismat e shkëlqyera që janë ndërmarrë nga Enterprise. Po mendojmë se në të ardhmen mund të bëhet akoma më shumë dhe një nga pikat kryesore janë kurset akademike për të punësuarit dhe të rinjtë të cilët mund t’i ndjekin dhe kjo është një mundësi e mirë për ta.

Çfarë keni bërë deri më tani dhe cilat janë objektivat tuaj për këtë lloj organizate?

Kam patur disa diskutime me drejtoreshën Ornela Çuçi dhe jam në pritje të feedback-ut që do të marr po ashtu dhe nga administratori. Më pas unë do të shkruaj një raport mbi mundësitë që janë aktualisht. Do të jap disa këshilla dhe pas largimit tim, ne do vazhdojmë të mbetemi në kontakt, ose unë mund të vij përsëri për të diskutuar si po shkon i gjithë procesi.

Nga eksperienca juaj në këtë fushë, pse është i nevojshëm Enterprise për një universitet?

Bashkëpunimi me shoqërinë është shumë i rëndësishëm dhe kur ka bashkëpunime të mira kjo është me rëndësi për mësuesit, për studentët, për kompanitë sepse informacioni i ri vjen ndonjëherë nga kompanitë apo dhe nga background-i teorik i universitetit. Prandaj do të ketë një kombinim të mirë të mundësive për profesorët dhe studentët.

Është hera e parë në Shqipëri që kemi nisma të tilla Enterprise. Mendoni se kjo është mënyra e duhur se si duhet të funksionojnë universiteti? A do t’ua sugjeronit këtë dhe universiteteve të tjera shqiptare?

Po, besoj se kjo është mënyra e duhur. Siç mund ta shikoni në të gjithë botën, bashkëpunimi është tepër i rëndësishëm. Mund të shihet lidhja në sektorin e kërkimit shkencor, por është më e mirë për studentët që të punojnë në çështje të vërteta dhe nëpër kompani të ndryshme. Më pas mund të ketë një të ardhme për ta në kompanitë ku shkojnë, pra një mundësi punësimi.

Ne kemi universitete private dhe publike. Mendoni se Enterprise edhe në universitetet publike është i nevojshëm për studentët?

Në vendin tim ne nuk njohim ndonjë ndryshim të universiteteve private apo publike sepse secili që e bën punën mirë, merr para nga qeveria. Mendoj se publiku duhet të bashkëpunojë me kompanitë po ashtu me intershipe për t’i mësuar ata. Është një kombinim i eksperiencave me kompaninë dhe për të filluar një enterprise, mund të mos jetë e nevojshme, por është shumë frytdhënëse për universitetin të ketë një lidhje të tillë.

Si mund të kthehet kërkimi shkencor në kontribut për shoqërinë, apo do mbetemi thjesht në teori?

Unë mendoj se nëse flasim për mënyrën e aplikimit ne duhet të bëjmë research dhe kjo është e rëndësishme edhe për mendjen tonë sepse të gjithë ne duam të dimë si është ndërtuar bota jonë dhe si janë organizuar gjërat. Kërkimi i aplikuar është për fazën praktike, gjërat që na rrethojnë ne çdo ditë dhe kjo është shumë e rëndësishme. Duke shkuar më tej me të gjitha gjërat që ju përdorni në kuzhinën tuaj apo çfarë përdorni në shtëpi, në shoqëri, lidhjet tuaja apo nëpër spitale. Ky lloj kërkimi i aplikuar është i rëndësishëm sepse ne mund ta bëjmë bashkë me studentët apo kompani të ndryshme. Unë mendoj se në këtë sektor, universiteti privat është më përpara universitetit publik, ajo çfarë ju po bëni është një hap shumë i mirë për të vazhduar përpara.

Cilat janë shërbimet që duhen t’i ofrojë një universitet shoqërisë dhe në çfarë mënyrë mund ta bëjë këtë?

Le të marrim si shembull studentët. Kur ata diplomohen duan të fillojnë një punë dhe si mund t’i ndihmojë Enterprise të gjejnë një punë. Në fillim mund të shkoni për një intership një vit ekstra dhe Enterprise mund ta rregullojë këtë gjë për ju. Ky mund të jetë një nga shërbimet apo kur ka projekte të mëdha nga ana e enterprise dhe kanë nevojë për njerëz që të mbulojnë projektin, studentët mund të vijnë fare mirë në ndihmë, apo dhe mësuesit. Disa nga studentët mund të ndihmojnë dhe në shpërndarjen e lajmit apo të shpërndajnë njohuritë te të tjerët.

Kush është Theodorus de Hosson

Eksperti holandez Theodorus de Hosson ka mbajtur pozicionin e drejtorit në Akademinë e Shkencave të Aplikuara të universitetit Utrecht në Holandë. Në universitetin Utrecht detyra e tij primare ishte rekrutimi i studentëve të rinj, përgjegjës për strategjinë e fakultetit, çështjet ndërkombëtare, në marketing, burimet njerëzore, akreditimin dhe kualifikimet shkollore, si dhe ka një prapavijë të fortë në fushën e marketingut, zhvillimin e biznesit dhe menaxhimin e projekteve.

ornela-foto-e-vogelÇuçi: Enterprise, iniciativa që vë kërkimin shkencor në shërbim të shoqërisë

Pse ka nevojë një universitet për një organizëm Enterprise dhe si funksionon ai? Çfarë iu ofron universiteti bizneseve, qeverisjes apo individëve? Drejtoresha Ekzekutive e UET Enterprise, dr. Ornela Çuçi, flet për mënyrën se si ky organizëm do të ofrojë ekspertizën akademike për palët jashtë universitetit. Ajo shpjegon se kjo ekspertizë do të ofrohet në disa drejtime, që janë në fakt të lidhura edhe me departamentet e universitetit, si për shembull: këshillim juridik, Teknologji Informacioni, Marketing dhe Psikologji etj. 

Çfarë është UET-Enterprise? Çfarë sektorësh janë pjesë e këtij organizmi?

UET Enterprise është organizmi më i ri brenda EEI, European Education Initiative. Duke përfituar nga dinamika dhe përkushtimi me të cilin punohet në Universitetin Europian të Tiranës, UET Enterprise kërkon të mbështesë qeverisjen lokale e qendrore, kompanitë private dhe OJF-të me konsulencën e profesionistëve më të mirë në vend, në aspektin juridik, ekonomik, bankar, informatik, komunikim, psikologji, arkitekturë, gjuhë të huaja dhe burime njerëzore.

UET Enterprise krijon sinergjinë e duhur përmes kërkime shkencore të thelluara dhe të specializuara, përmes projekteve të mirëfillta akademike dhe iniciativave individuale që burojnë nga domosdoshmëria për zgjidhjen e situatave që imponon momenti. Është pikërisht kjo iniciativë që vendos në funksion helikën e artë mes kërkimit shkencor, biznesit dhe vendimmarrjes.

Çfarë morët nga eksperienca e ekspertit Theodorus de Hosson dhe si pretendoni t’i vini në zbatim më tej?

Dhënia e konsulencës nga Universitetet nuk është shpikje e UET, por është praktikë e cila funksionon suksesshëm në disa prej universiteteve më të mira në botë. UET është i pari universitet në Shqipëri, i cili ka përqafuar këtë iniciativë. Në këtë kuadër, si një prej themeluesve të sektorit të biznesit të konsulencës në Universitetin e shkencave të aplikuara të Ultrecht, Holandë, z. De Hosson ka qenë një prej kërkesave tona në aplikimin e bërë pranë PUM (senior experts of Netherland). Eksperienca e gjatë dhe kontributi i tij në këtë fushë, përbën një kontribut esencial për hartimin e një strategjie të UET Enterprise, të strukturuar për realitetin e tregut shqiptar. Zbatimi i kësaj strategjie në të ardhmen, do të ndërlidhë praktikat mësimore të studentëve me kërkimin shkencor dhe vendimmarrjen për zhvillimin ekonomik të vendit.

it-solutionShërbimet IT

“UET IT Solutions” ofron shërbime cilësore në fushën e IT. Ajo përmban një ekip informaticienësh profesionistë, të spikatur në disa fusha të shkencave kompjuterike, që do t’ju ndihmojnë të përmbushni gjithë kërkesat tuaja. Shërbimet e UET IT Solutions përfshijnë sektorin Menaxherial dhe të Mirëmbajtjes Teknike, Menaxhimi i Projekteve IT dhe Departamentin e Zhvillimit. Me anë të këtyre sektorëve, UET IT Solutions siguron të përfshijë gjithë paketën informatike që mund t’i nevojitet një klienti, duke filluar nga zhvillimi i programit e deri te menaxhimi i projekteve dhe mirëmbajtja teknike.

PRPR dhe Marketing

“UET PR UNIT”, si pjesë e UET Enterprise, ofron shërbime cilësore në fushën e komunikimit dhe PR. Ajo përmban një ekip prej 11 specialistësh të fushës se PR dhe marketingut. Shërbimet e UET PR UNIT përfshijnë planet strategjike gjithashtu edhe implementimet në terren, duke u mbështetur në segmentimin e tregjeve, analizimin e linjës së produktit, planifikimit financiar, analizimin e konkurrencës dhe dizenjimin dhe brendimin.

Golden scales of justice, gavel and books isolated on white

Shërbimi juridik

UET Enterprise ofron shërbime juridike cilësore në të gjitha fushat e së drejtës nëpërmjet UET Legal Studio. Studio përbëhet nga një ekip avokatësh profesionistë dhe dinamikë, që do t’ju ndihmojnë në përmbushjen e objektivave tuaj juridikë. Shërbimet juridike të UET Enteprise përfshijnë asistencën në negocimin dhe hartimin e kontratave dhe marrëveshjeve të çfarëdolloj natyre dhe në të gjithë sektorët e ekonomisë. Avokatët e UET Enterprise mund t’ju ofrojnë konsulencën e tyre në problematika të ndryshme juridike, që lidhen me mosmarrëveshje mes ortakëve, me partnerë tregtarë apo me autoritetet shtetërore. Në rast se çështjet nuk zgjidhen me mirëkuptim, avokatët e UET Enterprise ju përfaqësojnë në procese gjyqësore, duke mbrojtur pa kompromis të drejtat tuaja legjitime.

psikologjiShërbimi i këshillimit psikologjik

Shërbimi i këshillimit psikologjik do të shërbejë si një mbështetje psikologjike dhe emocionale, e cila siguron mirëqenie psiko-sociale të komunitetit. Qëllimi i Shërbimit psikologjik është të ofrojë këshillim, i cili mund të jetë afatgjatë ose afatshkurtër, të shërbejë si një hallkë e rëndësishme referimi për çdo problem individual, familjar, në grup apo dhe në popullatë. Gjithashtu, përpos këshillimit individual, në çift, grup etj., ky shërbim do të jetë edhe një qendër për praktikën e këshillimit për studentët e universitetit, si dhe një qendër e kërkimit shkencor në psikologji.

loading...
Shkruar Nga
More from revista mapo

“Pse ulja e normës së interesit, nuk po jep rezultat”

Selami Xhepa është kundër politikës monetare të Bankës së Shqipërisë dhe mendon...
Read More