Helmi i gjarprit mund të përdoret si ilaç për kancer dhe diabet0-158

Helmi i gjarprit mund të shndërrohet në molekula të parrezikshme të cilat mund të kenë ndikime pozitive në shërimin e sëmundjeve si kanceri dhe diabeti, kanë deklaruar shkencëtarët.

Ekipi shkencor britanik-australian ka deklaruar që për herë të parë është dëshmuar që helmi i gjarprit në formë të proteinave të parrezikshme mund të përdoret për shërimin e indit njerëzor.

Helmi i gjarprit zakonisht sulmon rrugët e njëjta fiziologjike, si edhe shumë sëmundje njerëzore, ndërsa shkencëtari australian Gavin Huttley tha që të kuptuarit e transformimit të molekulave të helmit mund të ndihmojë në zhvillimin e ilaçeve të reja, përcjell AFP.

Disa lloje të helmit të gjarprit shkatërrojnë qelizat për bartjen e oksigjenit nëpër gjak, duke përfshirë qelizat të cilat ushqejnë tumoret kancerogjene, ndërsa Huttley tha që me mapimin e veprimit të tyre mund të realizohet shërimi më efikas i kancerit.

“Thelbi është që molekulat e helmit, ato që na vrasin, në fakt janë vetëm derivate të proteinave normale”, ka deklaruar Huttley, ekspert nga Universiteti nacional australian.

Ai tha që gjëndrat e gjarpinjve që sekretojnë helm janë si “fabrika të vogla ilaçesh të cilat kryejnë eksperimente në një shkallë evolucionare kohore dhe krijojnë molekula të reja për të provuar veprimin e tyre”.

Shkencëtarët po provojnë të mapojnë ndryshimet në aminoacide të cilat marrin pjesë në evolucionin e qelizave të zakonshme në helm dhe mbrapa në formën e tyre fillestare.

“Kjo është dëshmi parimore që molekula toksike mund të modifikohet për të mirë të organizmit, çka arsyeton interesimin për potencialin e tyre farmaceutik,” ka thënë Huttley.

Rezultatet e hulumtimit janë publikuar në numrin e ri të revistës “Nature Communications”.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

Sharja tregon shumë për personalitetin, madje kryesisht gjëra të mira

Herën tjetër që dikush ju thotë të “pirdheni”, qetësojeni veten duke e...
Read More