Ish-të përndjekurit, 1400 trashëgimtarët që marrin dy kësteMinistria e Financave ka publikuar listën e kategorisë jo parësore në radhët e ish-të përndjekurve politikë që do të trajtohen me dëmshpërblim, por që sipas këtij dikasteri duhet të sjellin dokumentet e nevojshme.

Bëhet fjalë për 1400 trashëgimtarë, të cilët do të marrin këstin e parë dhe të dytë të dëmshpërblimit. Për herë të parë në skemë do të përfshihen 700 pasardhës të të dënuarve nga regjimi komunist, ndërkohë që Financat njoftojnë se brenda 3 muajve nga sot ata duhet të plotësojnë dokumentet, sipas ligjit në fuqi.

Dokumentet Për ndarjen e këstit të parë dhe të dytë është e nevojshme që më parë trashëgimtarët të dorëzojnë dokumentet e kërkuara, që janë përkatësisht kopje e letërnjoftimit, numër llogarie, certifikatë vdekjeje, certifikatë e trungut familjar, dëshmi trashëgimie dhe prokurë.

“Të gjithë trashëgimtarët e ish-të dënuarit politikë duhet të konfirmojnë në bankat përkatëse numrin e llogarisë bankare nëse është aktiv. Nëse nuk është aktiv, të hapin një numër të ri llogarie bankare, të cilin ta dërgojnë në sektorin e pagave dhe dëmshpërblimeve, duke shënuar numrin e dosjes të ish-të dënuarit politik”, thuhet në njoftimin e Financave, në të cilin jepen edhe disa saktësime.

Kështu, kur një prej përfituesve të radhës së parë dhe të dytë ka ndryshuar emrin ose mbiemrin, duhet dorëzuar edhe certifikata e lëshuar nga zyrat e Gjendjeve Civile për ndryshimin. Po ashtu, sipas Ministrisë së Financave, certifikata e vdekjes është kusht ligjor për shpërndarjen e dëmshpërblimit dhe nuk zëvendësohet me vendim gjykate që shpall të vdekur individin.

E njëjta gjë vlen edhe për certifikatën e trungut të familjes, e cila nuk mund të zëvendësohet me certifikatë negative të lëshuar nga zyrat e Gjendjes Civile. Trashëgimtarët kanë tre muaj afat për të bërë dorëzimin e dokumenteve. Pas këtij afati, gjasat janë që të fillohet me ndarjen e këstit të tretë.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

Ushqimi në një spital japonez bëhet hit, njerëzit lëndohen…

Kështu siç e lexuat. Tani ëndrra e njerëzve është të ushqehen si...
Read More