Ja Shqipëria në vitin 1947 (dhe dashuria kroate për shqiptarët)

Një shkollë në Dalmaci të Kroacisë ka vendosur të japë mësime në gjuhën shqipe, në kuadër të një projekti për të mbajtur gjallë gjuhën dhe kulturën e një komuniteti të vogël shqiptarësh, të njohur edhe si Arbanasi.

1

Picture 1 of 53

Komuniteti shqiptar emigroi për në Kroaci në shekullin e 18-të.

Ata vinin kryesisht nga veriu i Shqipërisë.

Gjuha e tyre flitet nga rreth 300 deri në 500 persona.

Arbanasi kombinon elementë të dialektit geg, me dialektin dalmacian dhe pak elemente të italishtes.

Ata u larguan nga Shkodra kur peshkopi katolik Vincenc Zmajevic kundërshtoi islamizimin e Shqipërisë.

Lidhjet mes Kroacisë dhe Shqipërisë dhe marrëdhëniet miqësore mes tyre njihen prej kohësh.

Studiuesi Robert Elsie ka publikuar një fotoalbum nga Branimir Gushiq, pinjoll i një familje të vjetër kroate.

Ai udhëtoi në Shqipëri shpesh nga vitet 1930-1960.

Fotot e këtij albumi janë bërë në vitin 1947.

“Ky koleksion i fotografive të Branimir Gushiqit duket është bërë gjatë një vizite në Shqipëri rreth vitit 1947. Nga fotot, që për mungesë dokumentacioni nuk janë të gjithë të identifikuara, duket e qartë se ai dhe bashkëpunëtorët e tij ishin jo vetëm në veri, por edhe në jug të Shqipërisë: Elbasan, Himarë, Gjirokastër, Përmet, Leskovik, Voskopojë, Korçë dhe Pogradec.Gjithmonë e varfër dhe e prapambetur, Shqipëria në vitin 1947 ishte ekonomikisht dhe shpirtërisht e shkatërruar pas luftës civile (1943-1944) dhe pas ngjarjeve të Luftës së Dytë Botërore (1939-1944). Pushtetarët komunistë të vendit kishin ndërprerë pothuajse tëra marrëdhëniet me Perëndimin. Edhe për këtë arsye, fotografitë e Branimir Gushiqit të vitit 1947 janë unike dhe të rëndësishme,” shkruan Elsie.

Shkruar Nga
More from Revista User

Francë, sondazhi zgjedhor: Macron renditet i pari në presidenciale

Kandidati centrist i fushatës franceze Emmanuel Macron llogaritet të triumfojë në raundin...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.