Jane Austen: Krenaria dhe paragjykimet, një “shembull i keq”?!Është historike mbledhja e tre autorëve të famshëm për të kujtuar shkrimtaren Jane Austen; Atwood, Ishiguro dhe McEwan qartësojnë për Jane Austen përmes një ankandi me dorëshkrime në homazh të romancieres

Tre shkrimtarë, Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro dhe Ian McEwan janë bërë bashkë duke krijuar një ankand bamirësie me dorëshkrime në homazh të romancieres. Bëhet fjalë për një ankand- homazh me dorëshkrime nga shkrimtarë të famshëm, për të mbledhur fonde për Shoqërinë Mbretërore të Letërsisë, që do të zbulojë pikërisht atë që romancierët moderne mendojnë për Jane Austen, ka publikuar “The Guardian”.

“Krenaria dhe Paragjykimet” , janë “një shembull i keq” për 12-vjeçaren Margaret Atwood, ajo ka përshkruar, duke ekspozuar vajzën e re në “një hero i cili ishte i pakëndshëm për heroinën, por më vonë doli të jetë jo vetëm i admirueshëm dhe i përkushtuar në këtë dashuri me të, por edhe me pasuri…Ishin lexues të mitur të këtij libri, të tillë si unë, të dënuar për një sërë lidhjesh dashurore, shpresëdhënëse në të cilët burrat e pakëndshëm dolën të ishin thjesht të pakëndshëm?”.

Atwood shton: “Unë pëlqej veçanërisht skenën në të cilën Elizabet Bennett qëndron poshtë Lady de Bourgh. Dëshiroja të bëja të njëjtën gjë me mësuesin e palestrës, por kurrë nuk u ofrova”. Kontributi i Kazuo Ishiguros lidhet me admirimin e një skene në Mansfield Park që ka “Fanny Price … papritmas duke shkuar në një” dhe thotë: “Kam mësuar aq shumë nga ky romancier i thellë për nuancën, nënvlerësimin, teknikën …”. Ian McEwan preferon “Northanger Abbey”: “Ajo që është e habitshme është se në fillimet e shekullit të 19-të, përpara se hekurudhat të kishin transformuar vendin, shumë kohë përpara telegrafës, kjo skenë ngjall një botë që është kaq e lidhur, kështu që është në kontakt me vetveten.

“Ndoshta ky është thelbi i kushteve të modernitetit – gjithmonë të besosh se ka ardhur në një kohë me kulmin e modernes”. Abbey Northanger i Jane Austen ndikoi thellësisht në romanin tim “Atonement”. Në shënimin e saj, Tracy Chevalier zbulon se si një takim në jetën e vërtetë mes Austen dhe një krijues i kabinetit Lyme Regis frymëzoi romanin e saj më 2009, “Remarkable Creatures”. Jo të gjithë janë të tillë tifozë, megjithatë; Ian Rankin e quan madje romanin e Austenit “mbytës”. Ka 18 artikuj për të konkurruar, duke përfshirë një histori të shkurtër nga Hilary Mantel, vizatime nga Sarah Waters, Quentin Blake, Grayson Perry dhe Posy Simmonds, dhe një skicë filmi nga “Pride and Prejudice”  pajisur me shënime nga Deborah Moggach. Jane Austen (16 Dhjetor 1775 – 18 Korrik 1817) ishte një shkrimtare angleze. Informacioni biografik për Jane Austen është i paktë. Kanë mbetur vetëm një numër i vogël letrash personale dhe të familjes (janë gjetur vetëm 160 letra nga 3000 që mendohet se ka pasur Austen), dhe motra e saj Cassandra, të cilës i drejtoheshin shumica e letrave, dogji pjesën më të madhe të letrave dhe censuroi ato që nuk i shkatërroi. Letrat e tjera u shkatërruan nga trashëgimtarët e Admiral Francis Austen, vëllai i Jane. Shumica e materialit biografik i prodhuar për 50 vjet pas vdekjes së Jane, u shkrua nga të afërmit e saj dhe reflekton paragjykimet e familjes në favor të “së mirës dhe të qetës teze Jane”. Studiuesit kanë zbuluar shumë pak informacion që atëherë. Që në 1787, Jane filloi të shkruante poema, histori, dhe drama për zbavitjen e vetes dhe familjes. Jane më vonë përpiloi kopje të 29 prej këtyre punimeve të hershme në tre blloqe, tashmë të quajtura “Juvenilia”, që përmban pjesë origjinalisht të shkruara mes 1787 dhe 1793. Ka prova në dorëshkrim që Jane vazhdoi të punonte mbi këto pjesë deri në periudhën 1809-1811, dhe mbesa dhe nipi i saj, Anna dhe James Edëard Austen, bënë shtime të tjera në 1814. Ndër këto vepra ishte edhe një novelë satirike në letra e titulluar “Love and Freindship”, në të cilën ajo tallej me novelat sentimentale, dhe “The History of England” (Historia e Anglisë), një dorëshkrim me 34 faqe i shoqëruar me 13 modele në miniaturë të bëra nga motra e saj, Cassandra.

loading...
Shkruar Nga
More from Enton Palushi

Kapja e tonelatave të kokainës, nuk është sukses nëse hetimet nuk shkojnë deri në fund

Nga Ervis Iljazaj Kapja e një sasie kokaine të padëgjuar ndonjëherë në...
Read More