Llogaritja e turmave është një përzierje shkence, statistikash, analize dhe hamendjeje

10-7

Të gjithë duan të dinë se sa njerëz morën pjesë në mitingjet anti-Trump megjithse kjo është diçka e pamundur dhe shifrat e raportuara nga mediat varionin sipas preferencave politike. Llogaritja e njerëzve në një turmë është një punë e koklavitur dhe e gjatë, që përfshin si shkencat e sakta ashtu dhe hamendjen e thjeshtë. Llogaritja e njerëzve në një turmë është e njejtë me atë të sardeleve në një tufë peshqish që notojnë, apo me tufën e antilopave në Savanën afrikane.

Marshimi i Grave në qytete si Oakland u llogarit në rreth100,000 sipas fotove ajrore, ndërsa ai në San Jose u llogarit në 25,000 bazuar në krahasimet me grupime të ngjashme. Nërsa policia në San Francisco tha se “për arsye të sigurisë publike, turmat u llogaritën por shifrat nuk publikohen”.

Profesori i Universitetit të Connecticut, Jeremy Pressman dhe Erica Chenoweth thanë se llogaritjet e turmave janë shifra të përafërta maksimale dhe minimale. “Llogaritja e saktë e njerëzve është shumë e vështirë për t’u bërë, por ajo që mund të bëjmë është prezantimi i punës tonë, argumentimi i llogaritjeve dhe i marzhit të gabimit”, thanë ata

Në mjediset e kontrolluara, si për shembull stadiumet sportive, pjesëmarrja merret sipas biletave të shitura, ndërsa për eventet e hapura me shumë pika hyrjeje dhe njerëz të tjerë që sillen kot, është diçka tjetër”, përfunduan ata.

Shkruar Nga
More from Revista User

Lidhjet në distancë, mund të zgjasin apo jo?

Rreth 14 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, menaxhojnë shumë...
Read More