Njerëzit mbipeshë e kanë trurin 10 vjet më të vjetër! 

Mbipesha, siç dihet, mund të ketë një efekt të dëmshëm për shëndetin. Mbipesha do të thotë një rrezik më të lartë për sëmundje si kanceri, diabeti tip 2, sëmundje të zemrës, tension të lartë të gjakut, sëmundjet e mëlçisë yndyrore dhe problemet e shtatzënisë.

Shkencëtarët kanë zbuluar kohët e fundit se obeziteti ka një ndikim negativ në tru. Në moshën e mesme, truri i njerëzve të trashë mund të jetë deri në 10 vjet më të vjetër se njerëzit me peshë normale.

Studimi u krye nga shkencëtarët në Universitetit Cambridge dhe Yale, si dhe Qendra Cambridge për plakje dhe neuroshkencë. Gjetjet e tyre janë botuar në revistën Neurobiology of Aging.

Gjatë periudhës pesëvjeçare, ata analizuan të dhëna nga më shumë se 500 njerëz të moshës ndërmjet 20 dhe 87-vjeç. Të gjithë pjesëmarrësit ishin të rritur të shëndetshëm. Ato ndahen në dy grupe, të dobëta dhe mbipeshë.

Duke u bazuar në imazhet e trurit, studiuesit rindërtuan strukturën e trurit, dhe matën marrëdhëniet në mes të anatomisë së peshës së trurit dhe trupit.

Te njerëzit e trashë, vëllimi i të ashtuquajturit bateria e bardhë ishte e lidhur me një shkallë më të lartë atrofi, ose një rënie në madhësi. Materia e bardhë është indi përmes të cilit kalojnë mesazhet mes rajoneve të ndryshme të trurit.

Atrofia maksimale ka treguar se te njerëzit me moshë mesatare, dhe efekti i është përgjigjur trurit më të vjetër për rreth 10 vjet të pjesëmarrësve moshës. Gjetjet sugjerojnë se pesha e tepërt mund të përshpejtojë plakjen e trurit dhe të rrisë rrezikun e degjenerimit të neuroneve, që do të thotë humbje e funksionit të neuronit dhe vdekjen e tyre.

Neuro-degjenerimi shkakton shumë sëmundje, përfshirë Parkinson, Alzheimer dhe Huntington.

Shkencëtarët supozojnë se truri i njerëzve në moshën e mesme është shumë i ndjeshëm, kështu që duket se njerëzit në atë moshë kanë trurin më të vjetër. Hulumtimet e ardhshme do të fokusohet në marrëdhëniet në mes të plakjes dhe trashjes, si dhe nëse humbja e peshës mund të ndihmojë në largimin e plakjes.

loading...
Shkruar Nga
More from Redaksia

Festa e Pashkës, edhe ti mund ta përjetosh!

  Menjëherë kur dëgjojmë festa të Pashkës, mendojmë se është e atyre...
Read More