“Opozita ia ka dalë të thotë të vërteta të mëdha mbi qeverinë”Flet për Mapo, Fitim Zekthi, analist, pedagog në Universitetin Europian të Tiranës

A ka një strategji kreu i PD-së Lulzim Basha për ta sjellë opozitën në pushtet me transformimin e forcës që drejton, si po e menaxhon deri më tani dhe me çfarë agjende mund të realizojë qëllimin e marrjes së pushtetit?

Unë nuk e di nëse ka një strategji të shkruar e cila ndiqet përpikërish në mënyrë që ajo të çojë në ardhjen në pushtete të PD-së. Ajo që unë shoh është se PD po përpiqet të bëjë dy gjëra themelore që duhet të bëjë një opozitë pa të cilat nuk mund të vihet në pushtet: përkufizimi i shumicës qeverisë dhe përkufizimi i vetes. Opozita ia ka dalë të thotë të vërteta të mëdha mbi qeverinë, mbi lidhjet e saj me krimin dhe trafiqet, mbi rrënimin ekonomik, mbi korrupsionin, mbi pamundëisne e qeverisë për të dalë nga kjo gjendje e mjerë etj. Pra përkufizimi i qeverisë është i qartë dhe njerëzit janë të vetëdijshëm se qeveria është vërtet siç thotë opozita. Sa i takon përkufizimit të vetes, opozita po përpiqet vazhdimisht të shfaqet një forcë e palidhur me krimin dhe drogën, një forcë që ka fuqinë të sjellë shpresë, që ka fuqinë të krijojë një klimë të re biznesi, që ka fuqinë të përmbysë këtë kulturë të neveritshme të lidhjes së krimit me politikën etj. Mendoj se shumë shqiptarë janë ende shumë skeptikë mbi këto angazhime të opozitës dhe kjo jo thjesht për shkak të opozitës por edhe të një atmosfere të tmerrshme mbytëse, të krijuar nga qeveria dhe propaganda e cila nuk i lejon njerëzit të shohin çfarë po ndodh, por përpiqet tua tregojë ajo se çfarë ndodh. Opozita ka bindur në angazhimin e saj për të mos u mbështetur dhe për të mos iu dhënë akses asnjë personi që vjen nga bota e krimit dhe e trafiqeve. Të gjithë e dinë që Lulzim Basha nuk do të kërkojë kurrë të vendosë kandidatë për bashki apo deputetë njerëz të kësaj bote krimi. Ky është një dallim i madh. Ajo që nuk ka bërë opozita ka të bëjë me shndërrimin në një alternative ku njerëzit e opozitës dhe jo thjesht Basha të shihen si një ekip të cilit i besohet, tek i cili mund ta varet shpresa, një ekip njerëzish që inspirojnë. Kjo është e vështirë, por jo pamundur. Kjo është edhe detyrë, ose duhet të jetë strategjia për të cilën ju pyetët. 

Çfarë mendoni për procesin e hapur për thirrjen e Kuvendit Kombëtar në lidhje me statutin e PD-së, ndërkohë duket se Basha ka kundërshti nga disa figura në parti?

Mbledhja e kuvendit është e nevojshme. Ai është organi më i lartë dhe tërë përpjekja për të rivitalizuar veprimin opozitar dhe idetë e djathta, për të koaguluar tërë elementët që janë vërtet të opozitës dhe që e duan opozitën, për të ndërtuar një shtrat institucional në të cilin do të plazmohen këto ide, veprime, individë dhe grupe duhet të mbërrijë në kongres, duhet të shkoqitet aty. Sa për kundërshtimet, (padyshim jo të gjitha) ato ndonëse në dukje shfaqen si substanciale duke kundërshtuar veprimet procedurale si ndërhyrje të sipërfaqshme dhe jo substanciale, në të vërtetë janë të sipërfaqshme pasi ato nuk synojnë të rregullojnë qasjen ideologjike, veprimin politik, rrashtin institucional të opozitës në mënyrë që ajo të përballë më mirë qeverinë. Ato synojnë gjetjen e formave për të ruajtur koordinata dhe gjendje të pandryshueshme, për të pasur mundësinë e fajësimit apo të përdorimit të këtyre koordinatave në funksion të fajësimit. 

Është lënë i hapur opsioni që kundërshtarët e Bashës të krijojnë një forcë tjetër politike. Nëse kjo ndodh do e dëmtonte opozitën, apo çdo tentativë jashtë “siglës PD” mund të rezultojë e dështuar, pavarësisht emrave të njohur që mund ta përfaqësojnë?

Në qoftë se njerëz të PD-së apo ish funksionarë të kësaj partie do të formonin një parti të re që do të rrinte përballë PD-së kjo do ta dëmtonte opozitën pasi minimumi ata vetë dhe familjarët e tyre nuk do të votonin opozitën. Nëse kjo parti e re do të fitonte mbështetës apo jo mbetet të shihet. Shqipëria ka një traditë të gjatë të largimit të njerëzve nga një parti dhe krijimit të një partie të re. Është shumë e vështirë për ne që të pranojmë asgjë nuk është e përhershme. Nga një parti njerëzit mund të largohen dhe duhet të largohen kur ajo thyen rregullat që e mbajnë atë në këmbë ose del plotësisht nga binarët ideologjikë. Askush në partinë demokratike nuk ka hequr votimin, askush nuk ka dhunuar të drejtën për tu votuar ose zgjedhur, askush nuk është përzënë dhe askujt nuk i është mohuar e drejta të flasë apo kritikojë. Sigurisht që zgjedhjet në PD nuk janë të përsosura, ato nuk janë askund të tilla dhe nuk kanë kurrë as në PD të tilla. Sa iu takon binarëve ideologjikë, PD e sotme nuk është bërë e majtë as në lidhje me qëndrimin ndaj komunizmit, as në lidhje me taksat, as në lidhje rolin e shtetit, as në lidhje me liritë fetare, as në lidhje me liritë ekonomike. Është minimumi po aq e djathtë. Unë besoj se ata që ishin kritikë me Bashën dhe PD kanë të gjitha arsyet ta shohin PD-në si strehën e vetme të të djathtës dhe të “popullit” opozitar. Është një lloj detyre kombëtare sot, përballë një qeverisjeje kaq të keqe, të përkrahësh PD edhe po të mos i djathtë e jo më të jesh i djathtë.

loading...
Shkruar Nga
More from Enton Palushi

Kush është pas 2 të rinjve që “zhdoganuan” 613 kg kokainë

Kreu i Policisë së Shtetit tha se sasia prej 613 kg kokaine...
Read More