Përforcohen dyshimet mbi vdekjen e Nako Spirutliri-nako

Kohët e fundit në shtyp ka pasur disa artikuj mbi vdekjen e Nako Spirut, një nga drejtuesit e regjimit komunist në vitet e para të tij. Në vendin tonë ka mjaft ngjarje, sidomos ato të lidhura me vdekje kriminale që kanë mbetur të pazbuluara apo të pasqaruara.

Kështu p.sh. një pjesë e madhe e kufomave të viktimave të diktaturës komuniste, nuk janë zbuluar ende. Në mjaft raste, viktimat kanë qenë vetë drejtuesit e lartë komunistë që kanë shfaqur mendime të kundërta me ato të regjimit, ose dhe për arsye të sajuara, mbi ta është ushtruar një presion i madh që i ka detyruar të vrasin veten. Pra, vetëvrasje kjo që është konsideruar si një protestë e individit kundër dhunës dhe regjimit diktatorial.

Por vetëvrasja në regjimin komunist është konsideruar një veprim i dënueshëm. Prandaj në mjaft raste, suicidi ka qenë i dyshimtë, sepse mund të ketë qenë një vrasje që është paraqitur gjoja si vetëvrasje, me qëllimin që dënimi i viktimës disidente e regjimit, të ishte edhe më i ashpër. E tillë mund të ketë qenë edhe vdekja e dyshimtë e Nako Spirut, në vitin 1947, ndoshta vetëvrasja e parë e një drejtuesi të lartë të shtetit të ri komunist të vendit tonë. Ka shumë shkrime mbi rrethanat e vdekjes së tij të paraqitura me hollësi kohët e fundit në shtyp, por që nuk mund të përcaktohet në mënyrë të sigurt saktësia e tyre. Përveç tyre, unë do të paraqis edhe të dhënat e një këqyrjeje identifikuese të mbetjeve kockore të Nako Spirut, të kryer prej meje në njërën nga pesë lëvizjet që u është bërë atyre pas vdekjes. Dua të shtoj se në vendet e tjera, në mediat dhe shtypin e tyre të përditshëm janë dhënë përshkrime të hollësishme të rasteve të tilla të ngjashme. P.sh., përshkrimi i autopsisë të presidentit të ShBA, J. Kennedy, i vrarë në vitin 1962, apo përshkrimi i hollësishëm i mbetjeve kockore të carit Nikollaj të Rusisë dhe familjes së tij, të ekzekutuar në vitin 1919 nga bolshevikët, por që u arrit të zbuloheshin dhe identifikoheshin pas viteve 1990.

Në këto raste, publikimi i të dhënave me karakter mjekësor apo mjekoligjor që ndihmon në sqarimin e plotë të ngjarjeve të mëparshme historike të vendeve të ndryshme, sidomos për ato që kanë pasur të bëjnë me vdekje kriminale, nuk përbën një shkelje të sekretit mjekësor. Në vendin tonë, vdekja e Nako Spirut do të konsiderohet një ngjarje e tillë, e cila ja vlen të analizohet.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

Marina Vjollca i ‘nxjerr’ një sekret Alban Skënderajt

Finalja e “C’est la vie” kishte të ftuar edhe kantautorin Alban Skënderaj,...
Read More