Përse e kuqja na bën të ndihemi më tërheqësE kuqja është ngjyra e pasionit, sinjal i alarmit dhe e reklamave, na tërheq gjithmonë vëmendjen.Gjithashtu është e lidhur me ngjyrën e gjakut, të dashurisë, të intimitetit dhe gëzimit.

Negativisht është e lidhur me notat e këqja, problemet ekonomike, luftën, dhunën dhe me çdo gjë të ndaluar. Është prezente në sinjalet e trafikut, është ngjyra e urgjencave, por edhe e tërheqjes seksuale. Të brendshmet e kuqe gjithmonë janë joshëse sepse rritin vetvlerësimin. Sipas psikologes Anne Berthold, pranë Universitetit të Zyrihut, në Zvicër personat që vishen me tone të të kuqes e shohin veten më të bukur dhe më tërheqës se ata që vishen me ngjyrë blu. Për këtë u realizua një ekseriment dhe iu kërkua një grupi vullnetarësh që të vishnin një këmishë o blu o të kuqe dhe hynë në dhoma me pasqyra. Më pas iu kërkua që të vlerësonin veten. Rezultati ishte përfundimtar: ata që kishin veshur ngjyrën e kuqe ndiheshin më seksi.

Sipas autorëve, arsyeja e këtij efekti është se ngjyra e kuqe tërheq vëmendjen dhe tregon disponueshmëri erotike. Të veshësh të kuqen tregon se jeni seksualisht më receptivë, sesa të veshësh ndonjë ngjyrë tjetër. Kjo mund të jetë negative për personat e ndrojtur, të cilët e gjejnë jo komode vënien në qendër të vëmendjes.Studime të tjera tregojnë se tërheqja e së kuqes ka një bazë objektive të bazuar në biologji. Sipas një studimi të publikuar në “Journal of Experimental Psychology “, i kryer në vitin 2010, tregoi se gratë e veshura me të kuqe ishin më joshëse. Për këtë, një grupi djemsh 20-vjeçarë iu treguan foto të vajzave me pamje pothuaj të njëjtë. Rrobat e vajzave ishin të ngjyrosuar herë me të kuqe dhe herë me ngjyra të tjera.

Në të gjitha rastet, kur fotot e vajzave ishin ngjyrosur me të kuqe , konsideroheshin nga djemtë më tërheqëse dhe më të dëshirueshme seksualisht, sesa fotot e atyre që ishin ngjyrosur me tone të tjera. Shpjegimi vjen nga origjina e fizionomisë së paraardhëseve tanë. Shembull janë femrat e babuinëve dhe të shimpazeve që skuqen si shenjë seksuale, kur afrohet ovulimi i tyre. Në këtë mënyrë tërheqin mashkullin dhe rritin disponueshmërinë për t’u çiftëzuar. Diçka e ngjashme ndodh edhe me ne qëniet njeëzore. Seksualiteti është më shumë se primitiv nga sa e besojmë dhe ngjyra e kuqe e ka ruajtur këtë aftësi për të na tërhequr.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

Ehhh… ja çfar ndodh kur ke një mama si Kim Kardashian…

Vetëm pak ditë më parë, Kim Kardashian festoi ditëlindjen e saj të...
Read More