Planifikimi urban për të parandaluar përmbytjet

Lajmet nga skaje të ndryshme të globit, që nga Shtetet e Bashkuara në Azinë e Jugut kanë përcjellë skena shkatërrimi në nivele rekord të shkaktuara nga përmbytjet e stuhitë. Korrespondentja Elizabeth Lee ka biseduar me specialistë të zhvillimit urban për të mësuar se çfarë zgjidhjesh ekzistojnë për të mbrojtur qendrat e banuara nga shkatërrimi prej faktorëve natyrorë:

Nga Hjustoni në Majami, e deri në qendrat e banuara në Azinë e Jugut, 2017 është shoqëruar me shkatërrime. Ndryshimet klimatike dhe zhvillimi urban krijojnë një formulë të përsosur për dëme katastrofike:

“Po ngrihet niveli i detit. Gjatë shekullit të fundit niveli është ngritur gati 22 centimetra. Jetojmë në një botë më të ngrohtë, në një botë ku uraganët bëhen më kërcënues,” thotë klimatologu Bill Patzert.

Bill Patzert thotë se ngritja e nivelit të detit kontribuon vetëm minimalisht në sasinë e ujit që ngrihet gjatë stuhisë dhe që sjell përmbytje:

“Me sa shohim, përmbytjet gjatë stuhive ose gjatë sezonit të musoneve në Azi bëhen shumë më të rënda. Popullata e planetit, veçanërisht në luginat e lumenjve të mëdhenj në Azi dhe në brigjet e oqeaneve në Shtetet e Bashkuara është më e dendur. Pra ka më shumë objekte infrastrukture, ka më shumë njerëz, prandaj shkaktohen më shumë dëme,” thotë klimatologu.

Shkatërrimet prekin edhe shtëpitë e ndërtuara përgjatë digave dhe argjinaturave, thotë specialistja e zhvillimit urban Kian Goh:

“Këto pasoja janë simptomë e dështimit tonë për të kontrolluar zhvillimin urban, për të kontrolluar ku dhe si punohet në këto projekte ndërtimi,” thotë zonja Goh.

Arkitektët dhe specialistët e zhvillimit urban thonë se shumë qytete në zona urbane ku ka rrezik për përmbytje duhet të rishikojnë praktikat që ndjekin dhe masat për t’u mbrojtur nga uji.

“Shumë specialistë të zhvillimit urban kanë pohuar se eliminimi i sistemeve natyrore është problem i madh dhe në fakt është shkaktari i përmbytjeve në këto qytete, pasi janë tharë moçalishtet, janë bllokuar me beton lumenjtë, pra nuk është përfillur ndërveprimi mes sistemeve fizike dhe natyrore,” thotë specialistja Goh.

Një ndër mënyrat për të shmangur përmbytjet është “arkitektura pasive” siç e quajnë specialistët:

“Arkitektura pasive është në fakt metoda që ka ndjekur natyra që në fillim, pra është metoda që përpiqet të minimizojë dëmet. Holandezët e ndjekin këtë metodë pasi kanë zbuluar se nuk kanë si t’i shpëtojnë ujit. Prandaj ata projektojnë ndërtime në mënyrë që rimëkëmbja të bëhet sa më e lehtë. Pra termi “pasive” nënkupton më pak teknologji dhe zgjedhjen e metodave që mbështeten tek mësimet e nxjerra nga natyra,” thotë arkitekti Rives Taylor.

“Për shembull, projektet për të krijuar një zonë banimi mund të përfshijnë më shumë parqe që gjatë pjesës më të madhe të vitit do të shërbenin si zona të qeta e të gjelbëruara, ku mund të luajnë fëmijët, por një herë, dy herë në vit mund të përmbyten, pa krijuar probleme. Kur përmbytet një hapësirë e gjelbër, mund të ripërtërihet lehtë,” – thotë specialistja Kian Goh.

Zonja Goh thotë se studimet tregojnë se projekte të tilla me një tjetër mendësi për zhvillimin urban do të kërkojnë fonde, por këto shpenzime do të kompensohen kur të ulen kostot e dëmeve nga përmbytjet në të ardhmen. Por specialistët thonë se është në dorë të autoriteteve lokale të vendosin nëse do të shpenzojnë më shumë në planifikime apo do të vazhdojnë të shpenzojnë për të riparuar dëmet.

Shkruar Nga
More from Revista User

Plagos me thikë vëllanë, arrestohet

Një 40 vjeçar në kryeqytet është arrestuar nga policia për plagosjen e...
Read More

25 Comments

 • You’re absolutely right. I really liked looking through this and I will get back for more as quick as possible. My own website is on wealth generators simplifier, you can take a glance if you’re interested in this.

 • A lot of whatever you articulate is astonishingly precise and that makes me ponder the reason why I hadn’t looked at this with this light previously. Your article really did turn the light on for me as far as this subject matter goes. Nevertheless at this time there is actually one particular factor I am not too cozy with so whilst I attempt to reconcile that with the actual main theme of your issue, permit me see exactly what all the rest of your subscribers have to say.Very well done.

 • I was conversing with a good friend of my own regarding this info and also regarding like for likes instagram too. I believe you made a few very good points in this case, we’re also excited to continue reading material from you.

 • Hello there, you’re definitely correct. I always go through your content thoroughly. I’m also fascinated by jailbreak, maybe you might write about this at times. Have a great day.

 • You are definitely correct, I’d love to find out more on this particular issue! I am also curious about real estate rentals since I feel it really is quite unique in these days. Keep this up!

 • My partner and I really love your website and find the majority of the discussions to be exactly I am in need of. Would you offer guest writers to post content for you? I wouldn’t mind composing a story regarding real estate attorney or perhaps on many of the topics you’re posting about here. Nice internet site!

 • Dr.Punnet and her Teams are really a great cheater in Delhi for IVF, initially they say we will provide world best technology but after getting all money they all can’t do any thing and again repeat cycle or again take money for evry cycle same money, they all are playing with the emotions of allots of couples, God will never forgive you Dr. Puneet. this is very bad clinic, this is only earning money nothing else, avoid this doctor, try in AIIMS, GANGA RAM ANY OTHER Government hospitals are better, all private IVF centre are cheaters, maainly Dr. Puneet is great cheater in Delhi.

 • Dr.Punnet and her Teams are really a great cheater in Delhi for IVF, initially they say we will provide world best technology but after getting all money they all can’t do any thing and again repeat cycle or again take money for evry cycle same money, they all are playing with the emotions of allots of couples, God will never forgive you Dr. Puneet. this is very bad clinic, this is only earning money nothing else, avoid this doctor, try in AIIMS, GANGA RAM ANY OTHER Government hospitals are better, all private IVF centre are cheaters, maainly Dr. Puneet is great cheater in Delhi.

 • Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. However imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could undeniably be one of the greatest in its field. Fantastic blog!

 • I actually came right here from some other web address relating to sports sites and considered I may as well look into this. I like the things I see therefore I am just following you. Looking towards checking out your website back again.

 • Are you tired of your ac repair in Dubai? Are you looking for Certified Professionals to carry out your ac repair with improved facilities and in an expert way?. Hot and humid conditions are not easy to tolerate, especially when you are not used to them. But, thanks to the air conditioners – living in such extreme settings can also become a pleasant experience, and more so if you are in Dubai.

 • You’re absolutely correct. I liked reading this article and I will come back for more as soon as possible. My internet site is about excel training online, you might check it out if you happen to be still interested in that.

 • I really adore your blog and find the vast majority of the blog posts to be exactly what I’m interested in. Would you offer guest writers to create material for you? I would not mind creating a post relating to bitcoin account or maybe on many of the topics you’re posting about here. Awesome information site!

 • Greetings I’m really delighted I came across your blog page, I really found you by accident, when I was researching on Yahoo for home design. Anyways I am here right now and would simply enjoy to say many thanks for a wonderful article and the all around thrilling website (I also love the theme/design), I do not have the time to browse it completely at the moment but I have bookmarked it and moreover included the RSS feeds, so whenever I have plenty of time I’ll be back to go through a lot more. Make sure you do maintain the excellent work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.