Projekligji diskutabil për gjuhën në Ukrainë

Presidenti i Ukrainës ka nënshkruar një projektligj të diskutueshëm, që e bën gjuhën ukrainase të detyrueshme në shkollat shtetërore që nga klasa e pestë.

Petro Poroshenko ka nënshkruar projektligjin ndonëse kishte marrë kritika nga pakicat etnike në Ukrainë.

Ligji nuk përjashton gjuhët tjera, nxënësit mund të mësojnë në gjuhët e tyre amtare si lëndë të ndarë.

Por kjo nuk e ka qetësuar frikën e grupeve minoritare, siç janë Polakët, Romunët dhe Hungarezët, që përbëjnë një numër të konsiderueshëm të komuniteteve etnike në Ukrainë.

Rusia ka kritikuar këtë ligj, duke thënë se është dizajnuar “ me forcë për të krijuar një regjim të gjuhës mono- etnike një një shtet shumëkombësh”.

Gjuha është bërë qështje diskutabile në gjithë vendin sidomos në rajonet lindore të Ukrainës, ku shumica e popullsisë flet rusisht.

Ky projektligj hedh poshtë ligjin e miratuar në vitin 2012 nga presidenti, Viktor Yanukovych, që lejonte minoritetet të flasin gjuhët e tyre kudo që ata përfaqësonin më shumë se 10 përqind të popullsisë.

Shkruar Nga
More from Revista User

Dyshime për vdekjen e vëllait të Kim Jong, mund të jetë helmuar nga dy femra

Mediat britanike kanë publikuar një video, ku pretendohet se dy femra kanë...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.