Kryesore

Pse prindërit narcistë i trajtojnë fëmijët e tyre si foshnje

Na ndiqni në Facebook
               Publikuar në : 20:05 - 18/10/18 |
mapo.al

Studimet e reja tregojnë se prindërimi narcizist ndikon tek fëmijët


Nga Susan Krauss, Psychology TodayTë trajtosh të rriturin si të ishte një fëmijë, ose infantilizimi, krijon një cikël varësie, në të cilën të rriturit  duhet vazhdimisht t’i tregohet se çfarë të bësh dhe si ta bësh. Efektet negative të infantilizimit tek të rriturit, siç ndodh kur punëtorët e rinj të kujdesit shëndetësor i quajnë ‘të lezetshëm’ ose u thërrasin ‘zemër’, janë të dokumentuara mirë që kanë efekte negative, duke përfshirë humbjen e përshpejtuar të lirshmërisë së veprimit. Infantilizimi gjithashtu shkakton pakënaqësi në arritjen e objektivave. Ju ndoshta e njihni këtë ndjenjë mjaft mirë nëse jeni trajtuar në mënyrë patronizuese nga dikush më i ri se ju, nëse jo në një mjedis mjekësor, atëherë ndoshta në një dyqan. “Më lejoni t’ju tregoj këtë, e dashur,” do të ishte një shembull i tillë. Përveçse të ndjeheni më pak se kompetent, ndoshta edhe ju ndiheni të ofenduar dhe të zemëruar.


Edhe tek fëmijët, infantilizimi mund të ketë pasoja negative. Imagjinoni që keni një vajzë të re, e cila sapo ka mësuar të lidhë atletet e saj. Asaj patjetër i duhet më shumë kohë për ta bërë këtë, sesa ju duhet juve. Ju e keni me nxitim për ta përcjellë atë, kështu që ju vazhdoni t’ia lidhni saj në mëngjes vetëm për të shpëtuar ato momente të çmuara. Duke marrë përsipër këtë detyrë, që ajo tani është në gjendje të plotësojë më vete, ju po reduktoni ndjenjën e autonomisë, edhe pse jeni duke bërë kështu për një arsye të përkryer legjitime.  Përfundimisht, me praktikë të mjaftueshme kur nuk nxitoni, ajo do të bëhet një çështje e kryer dhe ky nuk do të jetë më problem.

Tani që e keni imagjinuar këtë skenar, merrni në konsideratë se çfarë ndodh me prindërit që janë shumë narcistë. Ata duan që fëmijët e tyre të qëndrojnë të varur prej tyre pas mbarimit të ditëve të fëmijërisë në mënyrë që ata të mund të vazhdojnë të ndjehen të rëndësishëm në jetën e tyre. Hulumtimi i ri nga Nathan Winner dhe Bonnie Nicholson nga Universiteti i ‘Southern Mississippi’ (2018) hulumtoi rolin e overparenting, i njohur gjerësisht si ‘prindërimi helikopter’, pra ndikimi tek të rriturit e rinj. Ky term popullor është paksa mashtrues, sepse supozon që të gjithë prindërit e të rinjve dhe të rinjve të moshuar vazhdimisht rrinë pezull mbi fëmijët e tyre në mënyrë që të shohin se me çfarë po merren ata. Në vend të kësaj, tejkalimi përfshin trajtimin e vazhdueshëm të fëmijëve si fëmijë dhe për këtë arsye duket më e saktë e përfaqësuar si infantilizimi.

Sipas Winner dhe Nicholson, mbizotërimi i prindërve në jetën e fëmijëev përfshin ‘mbi-përfshirjen dhe ndërhyrjen’ dhe çiftëzohet me ‘ngrohtësi dhe reagim’. Prindërit që e tejkalojnë me këto sjellje, argumentojnë autorët, mund të ‘pengojnë zhvillimin e duhur të pavarësisë së të rinjve të rritur’.

Për fat të keq, përdorimi i termit “prind helikopter” ka arritur deri në pikën ku të gjithë prindërit e mijëvjeçarësave (të lindurit në fund të shekullit të 20-të në veçanti) konsiderohen se kanë këto cilësi dhe, nga ana tjetër, kanë krijuar një brez të tërë të vetë-vendimmarrjes dhe janë narcistë të vetë-fiksuar. Ne e dimë se kjo nuk është e vërtetë.

Disa mijëvjeçarësa janë narcistë, por po kështu edhe individët nga çdo brez. Në vend që të ankohen për mbizotërimin e prindërimit të tepruar nga një gjeneratë e tërë e prindërve narcistë, është më e saktë të shikosh stilin e prindërimit narcist si një funksion i një tipari që ndryshon nga individi në individ. Për më tepër, efektet e tij dëmtuese mund të mendohen më së miri si kufizimi i autonomisë së fëmijës duke pasur nevojë të ruajë varësinë prindërore, e cila, nga ana tjetër, e udhëheq individin të jetë më pak në gjendje të jetojë një jetë si i rritur. Në të vërtetë, hulumtimi i kryer nga Winner dhe Nicholson bazohet në karakterizimin e mbivlerësimit si ‘prindërimi tepër i madh në prindërit e fëmijëve më të vegjël, ku prindërit shfaqin nivele të larta të ngrohtësisë dhe përfshirje në situata ku fëmijët nuk kanë nevojë për ndihmë apo siguri’. Efektet dëmtuese, vazhdojnë të argumentojnë ata, janë më ‘shqetësuese për zhvillimin psikologjik të fëmijëve të rritur’.

Studiuesit besojnë se është mbi-kontrolli i përfshirë në mbi prindërim që është në zemër të vështirësive që fëmijët e prindërve narcistë mund të përjetojnë. Winner dhe Nicholson përcaktojnë ‘kontrollin psikologjik prindëror’ si ndërhyrje emocionale, jo vetëm përpjekjet për të kufizuar fëmijën nga të rriturit. Duke përdorur një mostër prej 380 studentësh të rinj të rritur (79 përqind femra), autorët matën mbi-prindërimin duke u kërkuar pjesëmarrësve të raportojnë se si ata e perceptonin prindërimin që po merrnin, si dhe nivelet e tyre të narcizmit. Për fat të keq, për shkak se po reagonin fëmijët dhe jo prindërit, nuk ishte e mundur të përcaktoheshin nivelet e narcizmit të prindërve të tyre.

Të diplomuarit në studim kanë raportuar ndërprerjen e perceptuar të prindërve me Shkallën e Prindërimit të Helikopterëve (p.sh. ‘Prindi im zgjidh çdo problem ose krizë që mund të kem’) dhe Shkalla e Kontrollit Psikologjik (p.sh. ‘Prindi im është një person që rikujton gabimet e mia të kaluara kur ai/ajo më kritikon’). Nxënësit raportuan nivelet e tyre të narcizmit me një inventar të personalitetit të standardit që vlerësoi dy aspektet e narcisizmit madhështor dhe të prekshëm. Të gjitha analizat ishin korrelative, një fakt që duhet të merret parasysh gjatë interpretimit të rezultateve, së bashku me faktin se asnjë prind nuk është vlerësuar realisht.

Duke u zhvendosur te zbulimet, këto korelacione u ushqyen nëpërmjet një modeli statistikor që lejoi Winner dhe Nicholson të arrinin disa njohuri në drejtimin e mundshëm të marrëdhënieve midis sjelljes prindërore dhe narcizmit të fëmijëve. Në këtë model, rezultatet vërtet provuan të ndikojnë në marrëdhëniet midis overparenting dhe narcizmin e fëmijëve, dhe pak më shumë për ata që janë më vulnerabël se sa rezultatet e narcizmit ekstrem. Me fjalë të tjera, fëmijët, narcizmi i të cilëve pasqyron një përpjekje për t’u marrë me ndjenjat e dobësisë dhe inferioritetit, ka më shumë gjasa të jetë i ekspozuar ndaj prindërve tepër të bezdisshëm që përpiqen t’i kontrollojnë.

Siç konkluduan autorët, ‘potenciali që prindërit të shkojnë shumë larg në dëshirën e tyre për të qëndruar aktivë dhe të përfshirë në jetën e fëmijëve të tyre, duket të jetë i lidhur me zhvillimin e tipareve narcisiste’. Përsëri, ne nuk e dimë se si ishin prindërit e tyre, por ekzistenca e kësaj marrëdhënie sugjeron se si narcizmi mund të kalojë nga brezi në brez. Prindërit që gërmojnë në jetën emocionale të fëmijëve të tyre do të prodhojnë fëmijë të cilët, nga ana e tyre, mund të mendojnë se kjo është mënyra më e mirë për të rritur një fëmijë. Studimi i Winner dhe Nicholson hedh dritë mbi vetëm një hap në proces, marrjen e informacionit nga fëmijët se si prindërit e tyre i trajtojnë ata.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se, siç sugjerojnë autorët, ata prindër që ushtrojnë mbi-kontroll në të vërtetë përdorin shumë ngrohtësi dhe dashuri pasi i presin fëmijët e tyre dhe u japin atyre gjithçka, ose më shumë se gjithçka që ata kanë nevojë. Në këtë proces, fëmijët e tyre mendojnë se prindërit do t’i duan nëse do të aderojnë në dëshirat e prindërve të tyre, duke e gërryer më tej ndjenjën e tyre të autonomisë.

Për ta përmbledhur, të kesh prindër narcistë nuk dënon njerëzit për t’u bërë narcistë vetë. Të qenit i trajtuar si fëmijë nuk do të thotë që duhet të jesh përgjithmonë fëmijë sapo të njohësh potencialin tënd për të qenë i rritur.


Etiketa: , ,

Pas