Rënia e fertilitetit, prezantohet raporti i gjendjes së popullsisë së botës 

Ndryshimi i strukturës demografike të popullatës shqiptare, përveç zgjedhjes së njerëzve për jetën e tyre riprodhuese ka ardhur si pasojë e urbanizimit, emigrimit, plakjes së popullatës.

Raporti i gjendjes së popullsisë së botës për 2018, ku përfshihen 155 vende, pjesë e të cilit është edhe Shqipëria, tregon se tendencat globale po shkojnë drejt familjeve më të vogla dhe martesave më të vona në moshë, gjë që sjell rënien e fertilitetit.

Në Shqipëri që pas viteve 60’, numri i lindjeve është përgjysmuar.

“Tendencat e fertilitetit në botë kanë rënë, po ashtu edhe në Shqipëri krahasuar me të njëjtat vite fertilitetit i kanë rënë nga rreth 6 fëmijë për grua, në rreth 1.5 fëmijë për grua sot”, shprehet përfaqësuesja e UNFPA, Manuela Bello.

Arsyet e këtij tranzicioni historik të fertilitetit të ulur janë të shumta.

“Përdorimi i metodave të gjera kontraceptive, është reduktimi i dëshirës për të pasur më shumë fëmijë në të ardhmen si dhe fakti që brezat e rinj të grave janë më të arsimuara”, thotë Drejtoresha INSTAT- Delina Ibrahimaj.

Kjo situatë përshkruhet në të gjithë Mesdheun, dhe do të vazhdojë të jetë e tillë edhe për 50 vitet e ardhshme, paralajmërojnë të dhënat e raportit nga Fondi i Kombeve të Bashkuara të popullsisë, nëse nuk krijohen politika nxitëse nga institucionet shtetërore.

Por nëndrejtori i ISHP shprehet se janë përgatitur 3 nisma të tilla, edhe pse në fillim janë në rrugën e duhur.

“Pikërisht për të krijuar stimuj është bonusi për çdo lindje. Parashikohet me akte nënligjore edhe dhënia e lejes së lindjes të baballarëve për të rikonceptuar rolet e femrave dhe meshkujve në familjet shqiptare. Një nismë e tretë është ajo e strehimit të çifteve të reja”,- tha nëndrejtori i ISHP.

loading...
Shkruar Nga
More from Redaksia

Kim Jong Un ua ‘mbledh’ shefave të ushtrisë para takimit me Trump

Tre zyrtarë të lartë ushtarakë të Koresë së Veriut janë shkarkuar nga...
Read More