Rritja ekonomike 3.8 %: BB jep lajme të mira për ekonominëEkonomia shqiptare po kalon ditë të mira. Kështu thuhet në raportin periodik të Bankës Botërore, i prezantuar sot.

“Rritja ekonomike e Shqipërisë për vitin 2017 parashikohet të forcohet në 3.8 për qind, e mbështetur nga investimet private, përfshirë projektet energjetike të financuara nga IHD-të, dhe rigjallërimi i konsumit familjar,” thuhet në raport.

“Rritja ekonomike në vitet 2018-19 pritet të jetë më e moderuar në mesatarisht 3.6 për qind, ndërsa ritmi i rritjes së konsumit privat do të përshpejtohet”.

Sipas BB, zgjerimi ekonomik ka krijuar vende pune.

“Politika fiskale e kujdesshme, që vijoji e tillë edhe gjatë vitit zgjedhor, ka reduktuar borxhin publik.  Përshpejtimi i reformave për konsolidimin e financave publike, përmirësimin e efikasitetit të shpenzimeve, reduktimin e rreziqeve nga sektorët e energjisë dhe financiarë dhe forcimin e sistemit ligjor, janë me rëndësi kritike për forcimin e besimit dhe rritjes ekonomike të Shqipërisë,” thuhet në raport.

“Kreditimi për individët u rigjallërua në gjysmën e parë të vitit 2017, megjithatë zgjidhja e ngadaltë e kredive me probleme (NPL) vijon të jetë pengesë për kreditimin e bizneseve”.

“Perspektiva afatmesme ekonomike për Shqipërinë është pozitive, megjithëse rritja ekonomike parashikohet të jetë më e moderuar në mesatarisht 3.6 për qind për 2018-19, për shkak të përfundimit të dy projekteve të mëdha të energjisë dhe mungesës së planifikimit të projektve të tjera të mëdha”.

 

loading...
Shkruar Nga
More from Redaksia

Valbona Zeneli me librin e ri, “Në opinionin tim…..”

  UET-Press promovoi sot librin “NË OPINIONIN TIM… Çështje të sigurisë europiane,...
Read More