Sekreti i lumturisë? Qetësia dhe ekuilibri i brendshëmA e dimë se çfarë është lumturia për ne? A jemi në gjendje ta njohim dhe të luftojmë për ta pasur atë? Çfarë na bën të lumtur në fazat e ndryshme të jetës? Këto janë disa nga pyetjet e ngritura për 1500 gra dhe burra italianë, në përgatitje për botimin e vitit 2018 të ‘Koha e grave’, e cila fillon me një reflektim mbi “Lumturia, tani”.

Hulumtimi zbulon dallime të mëdha në mënyrën e të qenit të lumtur te burrat dhe gratë. Burra bëhen më të lumtur me kalimin e kohës. Dhe ata janë më të lumtur, për shembull, nëse rritet statusi i tyre socio-ekonomik. Gratë, nga ana tjetër, vështirë se mund të gjurmohen.

Në detaje, burrat e deklarojnë veten më të lumtur nëse nuk kanë fëmijë, nuk kanë kafshë, madje as prania apo mungesa e një partneri nuk duket se ndikon aq shumë; për gratë të jesh dy është më mirë, dhe akoma më mirë nëse jeni 3 (kur flasim për fëmijët).

Një tjetër dallim: burrat duke u plakur e vlerësojnë më shumë ndarjen e lumturisë me të dashurit, ndërsa gratë me avancimin e moshës duan ta mbajnë gëzimin e tyre personal dhe për ta flasim për “përvojë intime” të lumturisë.

Një tjetër fakt interesant i zbuluar nga hulumtimi është dallimi nga ajo që është e zakonshme: për 71% të femrave lumturia është “të jesh në gjendje të rezervosh pak kohë për veten” në vend të “kushtimit të kohës për të tjerët”. Kështu që miti i një “prirjeje” natyrale për të qëndruar me të tjerët bie.

Cilat janë aspektet e rëndësishme për lumturinë tonë? Përgjigjja është unanime dhe transversale sipas gjinisë dhe moshës: qetësia dhe ekuilibri i brendshëm janë komponentët kryesorë të lumturisë (87% për burrat dhe 97% për gratë), pasuar nga ndjenjat (familja dhe dashuria), nga stabiliteti ekonomik dhe ai i punës, si dhe nga estetika. Dhe i fundit është aspekti social, ai i të pasurit një rol në shoqëri. Në përgjithësi, gratë janë më kërkuese se burrat: mes kënaqësisë së dëshiruar dhe asaj reale te meshkujt ka një mospërputhje prej 19%, te femrat arrin 28%.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

Greqia, parajsa e të korruptuarve shqiptarë

Greqia është shndërruar në një parajsë fiskale për zyrtarët e korruptuar të...
Read More