Shuhet në Turqi shkrimtari Kasem TrebeshinaKa ndërruar jetë në moshën 91-vjeçare shkrimtari Kasëm Trebeshina.

Shkrimtari ka ndërruar jetë ditën e djeshme në Ankara, ku jetonte tek vajza e tij.

Pas rënies së komunizmit ai të proklamohej si disident duke marrë për bazë një promemorie që thuhej t’ia kishte dërguar Enver Hoxhës në vitin 1953, ku e kritikonte metodën e realizmit socialist.

Megjithatë vërtetësia e këtij pretendimi është vënë në pikëpyetje

Jeta e shkrimtarit Trebeshina

Trebeshina filloi studimet në Shkollën Normale të Elbasanit, por i ndërpreu më 1942, kur u aktivizua në Luftën Nacionalçlirimtare.

Pas vendosjes së regjimit komunist, ai shërbeu si oficer i Drejtorisë së Mbrojtjes Popullore, që drejtohej nga Koçi Xoxe.

Trebeshina ndërpreu edhe studimet e larta në Institutin e Teatrit “Ostrovski” të Leningradit dhe iu kushtua tërësisht krijimtarisë letrare.

Në vitin 1961 arrin të botojë poemën “Artani dhe Min’ja ose hijet e fundit të maleve” dhe një përkthim pa emër të Garsia Lorkës.

Veprat e Kasëm Trebeshinës

 • Kruja e çliruar, 1953
 • Artani dhe Min’ja, 1961
 • Stina e Stinëve, 1991
 • Legjenda e asaj që iku, 1992
 • Qezari niset për luftë, 1993
 • Koha tani, vendi këtu, 1992
 • Rruga e Golgotës, 1993
 • Mekami, melodi turke, 1994
 • Lirika dhe satira, 1994
 • Historia e atyre që s’janë, 1994
 • Ëndrra dhe hije, 1996
 • Hijet e shekujve”, 1996
 • Nata para apokalipsit, 1998
 • Ku bie Iliria, 2000
 • Kënga Shqiptare, 1-5, 2001
 • Më përtej kohërave, 2004
 • Drama, 2006
 • Polimnia dhe Melpomena, 1-2, 2006
 • Tregtari i skeleteve, 2006
 • Këngë për Kosovën, 2007
 • Shtigjet e shekujve, 2007
 • Një ditë në natën pa fund (Dafinat e thara), 2016
loading...
Shkruar Nga
More from Redaksia

Ben Affleck dëshiron për t’u rikthyer me Jennifer Garner, por …

  Dhe pse është në një marrëdhënie me Lindsay Shookus, Ben Affleck...
Read More