Taksa e pronës dhe shtëpitë e dyta, ja se si do të funksiojë


Sipas FMN, Shqipëria është një nga vendet që mbledh më pak të ardhura nga taksat e pronës.

Ngritja e kadastrës fiskale dhe ndryshimi i sistemit të taksimit ka qenë një nga kërkesat më të përsëritura që Fondi ka bërë ndaj qeverisë në tre vitet e shkuara.

Mësohet se tani, veç përfshirjes së biznesit të vogël në skemën e tatimit mbi vlerën e shtuar, paketa e re fiskale, që duhet të hyjë në fuqi nga 1 janari i vitit të ardhshëm, parashikohet të sjellë dhe një tjetër ndryshim të rëndësishëm, që lidhet me taksimin e pronës.

Sipas variantit paraprak të paketës, taksa e pronës nuk do të jetë më fikse mbi sipërfaqen siç është aktualisht, por do të bazohet mbi vlerën e pronës sipas çmimeve referencë që përcakton qeveria. Për shtëpitë e dyta dhe të treta taksa do të rritet. Sipas variantit që po diskutohet, familjet që kanë më shumë se një apartament do të detyrohen të deklarojnë shtëpinë e parë.

Projektligji i ri për tatimin mbi pronën mendohet të jetë gati për miratim në Kuvend me paketën e re fiskale dhe menjëherë Këshilli i Ministrave do të miratojë metodologjinë e vlerësimit mbi të cilën do të vilet tatimi mbi pronën, sipas burimeve zyrtare nga Ministria e Financave. Ministria e Financave ka tashmë gati të dhënat për pronat, pasi adresari i ri që do të konfiguronte gjendjen më të fundit mbi pronat ka përfunduar.

Për të mundësuar zbatimin praktik të tatimit të ri mbi pronën, është caktuar një grup pune i nivelit të lartë që përfshin të gjitha palët e interesuara për të përgatitur një plan veprimi dhe metodologjinë për vlerësimin e tatimit të pronës. Në vijim të Grupit të Punës, u hartua Memorandumi i Mirëkuptimit (MM) ndërmjet MF dhe OSHEE (Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike) për ndarjen e bazës së të dhënave kombëtare të pronave të Operatorit. Përveç kësaj, Ministria e Financave hartoi katër memorandume me bashkitë e Tiranës, Durrësit, Korçës dhe Fierit për të mundësuar integrimin e faturave të tatimit të pronës me faturat e energjisë elektrike dhe të ujit dhe për të mbledhur tatimin në bazë të zonës, vendndodhjes së pronës.

Së fundi, një Memorandum Mirëkuptimi u hartua me MF të Kosovës për ndarjen e përvojës së tyre me sistemin kadastral fiskal që Kosova po përdor që nga viti 2012. Si pasojë e këtyre zhvillimeve, projektligji i ri për tatimin e pronës mendohet të dorëzohet në Parlament këto muaj të mbetura të 2017-ës dhe metodologjia e vlerësimit do të miratohet më pas menjëherë.

Sipas projektit të parashikuar, pronat e patundshme të qytetarëve do të regjistrohen të gjitha në një sistem online, së bashku me çmimet e zonave përkatëse, në mënyrë që të përllogariten taksat që duhet të paguajë secili për banesën, dyqanin apo truallin që ka në pronësi, të cilat në katër qytete të mëdha do të vilen nga fatura e dritave. Kadastra Fiskale synon të vendosë rregull në këtë sektor, që konsiderohet më informali edhe për sa u përket të ardhurave në buxhet.

Shkruar Nga
More from Revista User

Sot 16 vjet nga sulmet terroriste të 11 shtatorit

Si sot 16 vjet më parë, Amerika por e gjithë bota u...
Read More

26 Comments

 • great post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 • Appreciating the dedication you invested in your site and in depth material you provide. It’s good to discover a blogging site occasionally which is just not the same out of date rehashed information. Fantastic read! We have bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to our online movies webpage.

 • An fascinating dialogue is value comment. I feel that you need to write more on this matter, it might not be a taboo subject however usually individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 • You are totally right and I trust you. If you want, we can also talk around jailbreak app, one thing which fascinates me. The website is definitely impressive, regards!

 • Hey there! I recently discovered this great site and I really love it. I like to speak about best forex trading robot occasionally. Good to be around, appreciate it!

 • Many thanks for writing the idea, I bookmarked this webpage. I am additionally seeking tips about rescue inhalers, are you aware where I could discover something such as that? I will come back in a little while!

 • I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 • Hi could you let me know which blogging platform you’re dealing with? I’m looking to get started with my personal site on food nutrition in the future though I’m having a hard time deciding.

 • I’m really enjoying the theme of your site. Do you face any web browser interface situations? A number of my site readers have lamented regarding my contemporary house plans site not operating effectively in Explorer yet appears very good in Firefox. Have you got any kind of solutions to help fix the issue?

 • Are you tired of your ac repair in Dubai? Are you looking for Certified Professionals to carry out your ac repair with improved facilities and in an expert way?. Hot and humid conditions are not easy to tolerate, especially when you are not used to them. But, thanks to the air conditioners – living in such extreme settings can also become a pleasant experience, and more so if you are in Dubai.

 • I was speaking with a good friend of my own on this info and regarding carpet cleaning companies as well. I believe you made a number of great points in this case, we’re also looking forward to find out more information from you.

 • It was wonderful to read this article and I feel you are completely correct. Let me know if you are curious about excel courses online, that is my primary expertise. I really hope to check back with you soon, be careful!

 • Howdy! This is my first comment on your site so I really wanted to give a fast hello and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you recommend other websites that go over monitor protective housing? I’m also really intrigued by that thing! Thanks!

 • Thank you for the superb posting! I certainly enjoyed learning about.I will make certain to bookmark this blog and definitely will return in the future. I want to encourage you to ultimately keep on with your excellent posts, maybe write about modern house plans also, have a wonderful day!

 • Thank you very much for discussing this, I bookmarked the web page. I’m additionally seeking out info around where to buy Ethereum, have you any idea the place where I can discover something such as this? I’ll be back very soon!

 • Thank you very much for writing this info, I saved this page. I am additionally trying to find facts regarding parking violations, are you aware where I can find something such as this? I’ll come back in a little while!

 • You are absolutely right and I agree with you. If you wish, we can also chat around ticket dispute, something that fascinates me. The site is certainly fantastic, take care!

Leave a Reply

Your email address will not be published.