“The Field Museum”: Shqipëria, mes 100 objekteve të Mesdheut në Çikago

Në “The Field Museum” të Çikagos, më i madhi në botë, për herë të parë ekspozon edhe Shqipëria, me trashëgiminë nënujore. Lajmi bëhet i ditur nga Auron Tare, drejtor i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, ku ndalet në pjesëmarrjen shqiptare në këtë ekspozitë, si mundësi e shkëmbimit të kulturave. Sipas Tares, kjo është një punë 12-vjeçare e Fondacionit Amerikan RPM Nautical Archaeology, Qendrës Shqiptare të Kërkimeve Detare, si dhe të gjithë partnerëve

Çfarë ndodh kur kulturat takohen dhe njerëzit kanë mundësi të shkëmbejnë mallra, kulturë dhe influencojnë njëri-tjetrin si asnjë herë më parë? Kjo është tema e ekspozitës së hapur në Muzeumin e Famshëm të Çikagos, e cila sjell së bashku fakte, objekte, histori dhe për herë të parë edhe foto nga thellësitë e detit Mesdhe. “The Field Musem” quhet hapësira që daton prej 1890, ku prezantohet për herë të parë Shqipëria, së cilës i ka kushtuar vëmendjen edhe media amerikane. Lajmi bëhet i ditur nga Auron Tare, drejtor i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, ku ndalet në pjesëmarrjen shqiptare në këtë ekspozitë, si mundësi e shkëmbimit të kulturave.

Sipas Tares, kjo është një punë 12-vjeçare e Fondacionit Amerikan RPM Nautical Archaeology, Qendrës Shqiptare të Kërkimeve Detare, si dhe të gjithë partnerëve që bëjnë pjesë në këtë projekt nga Ministria e Mbrojtjes, Instituti i Arkeologjisë, Flota Detare etj.

“The Field Museum i Çikagos është më i madhi në botë. Ne jemi krenarë që jemi pjesë e ekspozitës më të rëndësishme që ky Muze mirëpret këtë vit”.

Më herët ka qenë dhe “National Geographic”, që ka publikuar një artikull mbi kërkimet nënujore shqiptare. Artikulli në fjalë është një vlerësim shumë i lartë për profesionalizmin e ekipit shqiptaro-amerikan në zbulimet e rëndësishme historike të fund detit tonë.

Kulturat e Mesdheut paraqesin një koleksion mbresëlënës të objekteve romake, egjiptiane, greke dhe etruske, të cilat zhyten në një kohë kur kufijtë u hapën dhe qytetërimet filluan të bashkëveprojnë. Kjo lëvizje e pashembullt çoi në tregtinë, udhëtimin dhe shkëmbimin e ideve përgjatë deteve dhe kontinenteve, duke ushqyer inovacionin dhe adoptimin në arte, fe, gjuhë dhe shkrim. Në ekspozitë prezantohen më shumë se 100 objekte nga koleksionet e muzeut “The Field”, kjo përfshin bizhuteri ari të etruskëve, një mumie nga Egjipti dhe një vaskë bronzi nga Pompei. Muzeu Historik i Natyrës, i njohur gjithashtu si “The Field Museum”, është një muze i historisë natyrore në qytetin e Çikagos dhe është një nga muzeumet më të mëdha në botë. Muzeu ruan statusin e tij si një muze i historisë së natyrës së parë përmes madhësisë dhe cilësisë së programeve të tij arsimore dhe shkencore, si dhe për shkak të ekzemplarit të tij të gjerë shkencor dhe koleksioneve artefaktike. Ekspozitat e përhershme të ndryshme dhe të cilësisë së lartë, që tërheqin deri në dy milionë vizitorë në vit, variojnë nga fosilet më të hershme në kulturat e kaluara dhe të tanishme nga e gjithë bota për programimin interaktiv që demonstron nevojat urgjente të ruajtjes së sotme. Përveç kësaj, “The Field Museum” ka një koleksion që shkon në mbi 24 milionë ekzemplarë dhe objekte që ofrojnë bazën për programet kërkimore shkencore të muzeut. Këto koleksione përfshijnë gamën e plotë të biodiversitetit ekzistues, meteorite, fosile, si dhe koleksione të pasura antropologjike dhe artefakte kulturore nga e gjithë bota. The Field Museum dhe koleksionet e tij kanë origjinën nga Ekspozita Kolumbiane e Botës nga viti 1893. Për të hapur ekspozitat dhe koleksionet e mbledhura për Panairin Botëror të Çikagos në 1893 për brezat e ardhshëm, Edward Ayer e bindi tregtarin Marshall Field për të financuar krijimin e një muzeu. Fillimisht titulluar Muzeu Kolumbian i Çikagos në nder të origjinës së tij, The Field Museum ishte inkorporuar nga shteti i Illinois më 16 shtator 1893, me qëllim të “grumbullimit dhe shpërndarjes së njohurive, si dhe ruajtjen dhe ekspozimin e artefakteve që ilustrojnë artin, arkeologjia, shkenca dhe historia”. Muzeu Kolumbian i Çikagos zuri të vetmen ndërtesë që mbetej nga Ekspozita Kolumbiane e Botës në Jackson Park, Pallatin e Arteve të Bukura, e cila tani strehon Muzeun e Shkencës dhe Industrisë. Në vitin 1905, emri i muzeut u ndryshua nga Muzeu Kolumbian i Çikagos në Muzeun e Historisë Natyrore për të nderuar bamirësin e tij të parë, Marshall Field, dhe për të pasqyruar fokusin e saj në shkencat natyrore. Gjatë periudhës 1943 deri në 1966, muzeu ishte i njohur si Muzeu Historik Natyror i Çikagos.

Shkruar Nga
More from Enton Palushi

E errëta e shkrimtarëve, pse studimet tona letrare janë modeste

Autorë pak apo aspak të trajtuar në studimet tona letrare siç është...
Read More