Vallëzimi ju bën më të mençurdance

Shkolla mjekësore në ‘Albert Einstein’ në New York ka kryer një hulumtim përgjatë 21 viteve në lidhje me efektet e vallëzimit në vetëdije dhe inteligjencë të njeriut.

Studimet kanë treguar se sikurse zhvillohet trupi, truri ka një rritje të inteligjencës, duke u marrë me aktivitete si mësimi i një instrumenti muzikor, zgjidhja e enigmave, ecja, vallëzimi ose nëse luani një lloj sporti.

Në mënyrë befasuese asnjë nga këto aktivitete nuk përçoi zhvillim të trurit sa vallëzimi. Madje, asnjë nga aktivitetet mentale nuk i përmirësoi proceset njohëse më shumë se vallëzimi.

Ndërsa shqyrtohen përfitimet që ka vallëzimi për mendjen, studiuesit zbuluan se vallëzimi shpesh mund të zvogëlojë rrezikun e çmendurisë për 76%

Si është e mundur kjo?

Shkencëtarët që kanë drejtuar hulumtimet, janë habitur me efektet që vallëzimi ka në neuroplasticitetin e trurit.
Dr. Robert Katzman pohoi se rezultatet e vallëzimit tregojnë përmirësimin e cilësive nervore të trurit.

Ndërkaq psikologu i shkollës mjekësore të Harvardit, Dr, Joseph Coyle shpjegoi kështu: “Lëkura celebrale dhe hipokampusi që janë thelbësore për këto aktivitete janë kryesisht plastikë dhe ato ‘rishkruhen’ në bazë të përdorimit të tyre.”

Kur është fjala për mprehtësinë intelektuale (mendore), Dr. Katzman theksoi rëndësinë e kompleksitetit të sinapave nervore. Në thelb, duke krijuar shtigje të reja mendore, vallëzimi siguron një gamë të gjerë përfitimesh për trurin, përfshirë atë të përmirësimit të kujtesës.

Një fakt interesant:

Kur kërkohet të përcaktohet inteligjenca dhe të shpjegohet natyra e saj, përgjithësht vihet në pajtim se inteligjenca nuk është thjesht një matje statistikore, domethënë nuk është gjithmonë e matshme. Çfarë është atëherë?

Rezulton se ekziston një lidhje e fortë midis inteligjencës – lëvizshmërisë dhe vendimmarrjes. Robert Sylwester, një specialist në neuroshkencë, thotë:
“Lëvizshmëria është qendrore për gjithçka që është njohëse, qoftë lëvizje fizike apo lëvizje mendore e informacionit. Bimët duhet të durojnë çdo gjë që vjen së bashku, duke përfshirë grabitqarët që i hanë. Kafshët, nga ana tjetër, mund të udhëtojnë për të kërkuar ushqim, strehim, shokë, dhe për t’u larguar nga kushtet e pafavorshme. Meqë mund të lëvizim, kemi nevojë për një sistem kognitiv që mund të kuptojë inputet shqisore dhe të bëjë zgjedhje inteligjente “.

Prandaj, esenca e inteligjencës qëndron në vendimmarrje. Mënyra më e mirë për të rritur mprehtësinë mendore është që të përfshihemi në aktivitete që përfshijnë marrjen e vendimeve të dyfishta të ndarjes së dytë.

Shkencëtarët këshillojnë që të mësosh diçka të re është një mënyrë për ta arritur këtë. Megjithatë, vallëzimi duket të jetë mënyra më e mirë për ta bërë këtë, meqenëse përfshin funksione të shumta të trurit në të njëjtën kohë – muzikore, kinestetike, racionale dhe emocionale – duke zhvilluar më tej lidhjen tonë nervore.

loading...
Shkruar Nga
More from Revista User

U sha dhe u kritikua shumë për fotot nudo, por Klaudia Pepa sapo fitoi çmimin ndërkombëtar

Ajo është një nga balerinat më të famshme shqiptare, e cila tashmë...
Read More