Zbulohet skandali në Burgun e Peqinit

Komiteti Shqiptar i Helsinkit ka zbuluar një skandal në burgun e Peqinit, të ndodhur më 30 shtator 2017. Një i dënuar V.G. është masakruar në qelinë e tij nga Grupi i gatshëm, i cili kishte ardhur me pretekstin për të ushtruar kontroll. Por, pas rrahjes makabre, nuk ka ushtruar kontroll.

Dëmtimet e të burgosurit nuk janë prezantuar në kartelën mjekësore, asnjë punonjës nuk ka bërë kallëzim dhe drejtuesi i burgut deklaron se nuk ka dijeni për atë që ka ndodhur.

KSHH vlerëson se ngjarja e mësipërme në të cilën është ushtruar dhunë fizike ndaj të dënuarit është shumë e rëndë. Ajo përbën vepër penale, madje në vështrim të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut ka elementë të trajtimit çnjerëzor.

HETIMI NGA KOMITETI SHQIPTAR I HELSINKIT

Komiteti Shqiptar i Helsinkit, në bazë të një sinjalizimi se, në IEVP Peqin është ushtruar dhunë ndaj një të dënuari, në dt. 4 tetor 2017 kreu një verifikim nga ku rezultoi se në 30 shtator 2017, rreth orës 22.30, në Sektorin e Sigurisë së Lartë të IEVP Peqin, Grupi i gatshëm i Policisë së Burgjeve ka ushtruar kontroll për sende të ndaluara. Gjatë këtij kontrolli, uniformat e policisë së burgjeve janë futur në qelinë nr. 12, të këtij sektori, ku kanë pyetur të dënuarit e pranishëm nëse kishin sende të ndaluara. I dënuari V. G., është përgjigjur se nuk kishin sende të ndaluara. Pas kësaj përgjigjeje, i dënuari V.G pretendon se punonjësit e Grupit të gatshëm e kanë goditur atë me shkopinj gome në pjesë të ndryshme të trupit si në shpinë, bark dhe shputat e këmbëve.

Eksperti mjeko-ligjor në përbërje të grupit të KShH, pas ekzaminimit fizik të të dënuarit konstatoi katër ekimoza në shpinë dhe një në këmbën e djathtë sipër gjurit me gjatësi nga 5-15 cm, si dhe një hematomë në bark, majtas, me gjatësi rreth 10 cm, me ngjyrë mavi dhe të kuqërremtë të theksuar. Dëmtimet e mësipërme ishin lehtësisht të dukshme dhe të freskëta.

Të njëjtat rrethana të kësaj ngjarje u konfirmuan edhe nga i dënuari tjetër L. G., i pranishëm në të njëjtën qeli. Në fakt, pas ushtrimit të dhunës, Grupi i gatshëm nuk ka kontrolluar qelinë për sende të ndaluara. Në dt. 2 tetor 2017, ditën e hënë, i dënuari V. G., deklaroi se është vizituar nga një infermier në spitalin e IEVP Peqin. Grupi i KSHH kqyri kartelën personale mjekësore të të dënuarit dhe Librin e Shërbimit 24-orësh të urgjencës ku nuk figuronte asnjë e dhënë lidhur me vizitën apo shenjat e dhunës.

Në takim me drejtuesin e IEVP Peqin mësuam se, për këtë ngjarje kishte patur dijeni shefi i regjimit të brendshëm të burgut ndërsa vetë drejtuesi i IEVP Peqin nuk dinte gjë. Çdo punonjës i IEVP Peqin që ka marrë dijeni për këtë ngjarje kishte detyrimin ligjor të bënte menjëherë kallëzim penal pranë organeve kompetente. Është tepër shqetësuese neglizhenca ndaj kësaj ngjarje tepër flagrante, nga personeli që ka patur dijeni për të.

KSHH vlerëson se ngjarja e mësipërme në të cilën është ushtruar dhunë fizike ndaj të dënuarit është shumë e rëndë. Ajo përbën vepër penale, madje në vështrim të Nenit 3, të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut ka elementë të trajtimit çnjerëzor.

KSHH e dënon këtë vepër dhe kërkon verifikime të mëtejshme dhe marrjen e masave përkatëse ndaj personave përgjegjës. KSHH i drejtohet gjithashtu edhe Shërbimit të Kontrollit të Brendshëm në Burgje që kjo ngjarje të ndiqet penalisht duke zbatuar legjislacionin në fuqi. Duke marrë shkas nga kjo ngjarje, KSHH sugjeron që të merren masat përkatëse për respektimin rigoroz të ligjit dhe parandalimin e ngjarjeve të tilla.

Shkruar Nga
More from Revista User

Horoskopi ditor, e diel 9 prill 2017

Dashi Jeta juaj ne çift do jete gjate gjithë kohës e mbrojtur...
Read More

25 Comments

 • I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • Appreciating the time and energy you put into your website and comprehensive material you offer. It is wonderful to find a blog once in a while that is not the similar unwanted rehashed information. Fantastic read! We’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my own how to watch free movies website.

 • I am definitely loving the design of your information site. Do you face any kind of browser interface situations? Some of my blog readers have complained concerning my free movies online blog not working the right way in Explorer though looks fantastic in Opera. Are there any tips to help repair this issue?

 • I am often to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and hold checking for new information.

 • There are actually amazing developments on the style of this webpage, I really enjoy that. My own is on the subject of more followers on instagram and right now there are quite a lot of stuff to be done, I am currently a newcomer in web design. Be careful!

 • You are totally right! I liked reading through this info and I will get back for more as soon as possible. Our internet site is dealing with jailbreak iphone, you might have a look if you happen to be still interested in this.

 • We definitely adore your website and find the vast majority of the discussions to be exactly what I’m trying to find. Would you offer guest writers to post information for you? I wouldn’t mind producing a post about forex robot or possibly on some of the things you write about on this page. Again, awesome site!

 • I felt great reading this info and I believe you’re entirely right. Tell me in the event that you are curious about real estate license, that is my main competency. I’m hoping to see you soon enough, take good care!

 • Thank you very much for sharing this, I saved this webpage. I’m additionally attempting to find guidance around breathing methods, have you any idea where I might discover something such as this? I will come back soon!

 • Dr.Punnet and her Teams are really a great cheater in Delhi for IVF, initially they say we will provide world best technology but after getting all money they all can’t do any thing and again repeat cycle or again take money for evry cycle same money, they all are playing with the emotions of allots of couples, God will never forgive you Dr. Puneet. this is very bad clinic, this is only earning money nothing else, avoid this doctor, try in AIIMS, GANGA RAM ANY OTHER Government hospitals are better, all private IVF centre are cheaters, maainly Dr. Puneet is great cheater in Delhi.

 • I don’t know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your website. It appears like some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Cheers

 • I always read through your posts attentively. I’m likewise fascinated by weight loss, maybe you might talk about that occasionally. I’ll be back!

 • You’re entirely right. I really liked looking through this article and I will come back for more as soon as possible. My own internet site is on sports sites, you can look if you’re interested in that.

 • Are you tired of your ac repair in Dubai? Are you looking for Certified Professionals to carry out your ac repair with improved facilities and in an expert way?. Hot and humid conditions are not easy to tolerate, especially when you are not used to them. But, thanks to the air conditioners – living in such extreme settings can also become a pleasant experience, and more so if you are in Dubai.

 • You are absolutely correct! I really enjoyed looking through this and I will certainly come back for more as soon as possible. My own internet site is on home upholstery cleaner, you might take a peek if you’re still interested in that.

 • Hi there! I recently discovered this amazing site and I certainly love it. I also always like to talk about ms excel tutorial from time to time. Great to be here, thanks!

 • I’m really loving the design of your blog. Do you face any kind of browser compatibility issues? Quite a few of the blog audience have complained concerning my monitor protective housing website not operating properly in Internet Explorer though appears wonderful in Chrome. Are there any kind of advice to help fix this issue?

Leave a Reply

Your email address will not be published.