fbpx

Kryesore

Sa i rëndë do jetë recesioni i radhës

               Publikuar në : 09:31 - 13/10/18 |
mapo.al

Politikat toksike dhe bankat qendrore, që po zgjerohen, mund të shkaktojnë regresin e radhës, nga i cili do të jetë e vështirë të arratisesh


The EconomistVetëm një vit më parë bota po shijonte një përshpejtim të sinkronizuar ekonomik. Në vitin 2017, rritja lulëzoi në çdo ekonomi të madhe të avancuar, përveç Britanisë, dhe në shumicën e vendeve në zhvillim. Tregtia globale po rritet dhe Amerika po lulëzon; rrëshqitja e Kinës në deflacion u hodh poshtë; madje edhe Eurozona ishte e lulëzuar. Në vitin 2018, historia është shumë e ndryshme. Këtë javë tregjet e aksioneve ranë në të gjithë globin pasi investitorët u shqetësuan, për herë të dytë këtë vit, për ngadalësimin e rritjes dhe efektet e politikës monetare amerikane më të shtrënguar. Këto frikëra janë të rrënjosura thellë.


Problemi i ekonomisë botërore në vitin 2018 ka qenë një moment i pabarabartë. Në Amerikë shkurtimet e taksave të Presidentit Donald Trump kanë ndihmuar në rritjen e përqindjes tremujore vjetore mbi 4%. Papunësia është në nivelin më të ulët që nga viti 1969. Megjithatë, FMN mendon se rritja do të ngadalësohet këtë vit në çdo ekonomi tjetër të përparuar. Dhe tregjet në zhvillim janë në telashe.

Kjo divergjencë midis Amerikës dhe pjesës tjetër të botës do të thotë që do të ketë politika monetare divergjente, gjithashtu. Rezerva Federale ka rritur normat e interesit tetë herë që nga dhjetori 2015. Banka Qendrore Evropiane (ECB) ka ende një rrugë e gjatë për të bërë nga rritja e saj e parë. Normat në Japoni janë negative. Kina, objektivi kryesor i luftës tregtare të zotit Trump, e zbuti politikën monetare këtë javë në përgjigje të një ekonomie që po dobësohet. Kur normat e interesit rriten në Amerikë, por askund tjetër, dollari forcohet. Kjo e bën më të vështirë për tregjet në zhvillim që të paguajnë borxhet e tyre në dollarë. Një dollar në rritje ka ndihmuar tashmë të çojë në telashe Argjentinën dhe Turqinë; ndërsa Pakistani këtë javë i kërkoi FMN-së një shpëtim.

Tregjet në zhvillim përbëjnë 59% të prodhimit botëror (matur me fuqinë blerëse), nga 43% vetëm dy dekada më parë, kur goditi kriza financiare aziatike. Problemet e tyre së shpejti do të mund të kthehen përsëri në brigjet e Amerikës, ashtu si bumi i ‘Uncle Sam’ fillon të hidhet jashtë. Pjesa tjetër e botës mund të jetë në një gjendje më të keqe deri atëherë, nëse vështirësitë e buxhetit të Italisë nuk do të pakësohen ose Kina do të pësojë një ngadalësim të mprehtë.

 Detajet e papërfshira

Lajm i mirë është se sistemet bankare janë më elastike se një dekadë më parë, kur kriza goditi. Mundësia e një rënieje aq të rëndë sa ajo që goditi atëherë, është e ulët. Tregjet në zhvillim po shkaktojnë humbje për investitorët, por në pjesën më të madhe ekonomitë reale të tyre duket se po mbahen lart. Lufta e tregtisë ende duhet të shkaktojë dëm serioz, madje edhe në Kinë. Nëse bumi i Amerikës i jep rrugë recesionit të cekët, ndërsa stimuli fiskal zvogëlohet dhe normat rriten, kjo nuk do të ishte e pazakontë pas një dekade rritjeje.

Megjithatë, këtu vjen lajmi i keq. Siç tregon raporti ynë i veçantë këtë javë, bota e pasur në veçanti është e përgatitur keq për t’u marrë me një recesion të butë. Kjo ndodh pjesërisht për shkak se arsenali i politikave është ende i varfëruar nga lufta kundër rënies së fundit. Në gjysmën e shekullit të kaluar, FED ka ulur në mënyrë tipike normat e interesit me pesë ose më shumë pikë përqindjeje në rënie. Sot ajo ka më pak se gjysmën e asaj hapësire para se të arrijë zero; zona euro dhe Japonia nuk kanë fare hapësirë.

Politikëbërësit kanë mundësi të tjera, natyrisht. Bankat qendrore mund të përdorin politikën tashmë të njohur të lehtësimit sasior (QE), blerjen e letrave me vlerë me rezerva të reja të krijuara nga bankat qendrore. Efikasiteti i QE debatohet, por nëse kjo nuk funksionon, ata mund të provojnë qasje më radikale dhe të paprovuara, të tilla si dhënia e parave drejtpërdrejt individëve. Qeveritë mund të nxisin edhe shpenzimet. Edhe vendet me barrë të mëdha borxhi mund të përfitojnë nga stimulimi fiskal gjatë recesioneve.

Pyetja është nëse përdorimi i këtyre armëve është politikisht i pranueshëm. Bankat qendrore do të hyjnë në recesionin e ardhshëm me bilancet që tashmë janë fryrë nga standardet historike – Fed-i është me vlerë 20% të PBB-së. Kundërshtarët e QE thonë se ai shtrembëron tregjet dhe shton flluska të aseteve, ndër të tjera. Pa marrë parasysh se këto pikëpamje janë kryesisht të gabuara; periudhat e freskëta të QE do të tërheqin edhe më shumë vëmendje se sa herë të fundit. Kufizimet janë veçanërisht të shtrënguara në zonën euro, ku BQE është e kufizuar në blerjen e 33% të borxhit publik të çdo vendi.

Shpenzimet e tavanit

Stimuli fiskal do të tërheqë opozitën politike, pavarësisht nga argumentet ekonomike. Eurozona është përsëri çështja më shqetësuese, vetëm nëse për shkak se gjermanët dhe europianët e tjerë të veriut kanë frikë se do të mbeten me borxhe të papaguara në qoftë se një shtet dështon. Kufizimet e tij mbi huamarrjen janë të dizajnuara për të kufizuar shthurjen, por gjithashtu e frenojnë potencialin për stimul. Amerika është më e gatshme të shpenzojë, por kohët e fundit ka rritur deficitin e saj në më shumë se 4% të PBB-së, me ekonominë tashmë të nxehtë. Nëse duhet të zgjerojë deficitin edhe më tej për të luftuar një recesion, prisni një luftë politike.

Politika është një pengesë edhe më e madhe për veprimin ndërkombëtar. Bashkëpunimi i paprecedent ndërkufitar ishte i nevojshëm për të shmangur krizën në vitin 2008. Por rritja e populistëve do të komplikonte detyrën për të punuar së bashku. Linjat e shkëmbimit të Fed-it me bankat e tjera qendrore, të cilat ua lejojnë atyre të huazojnë dollarë nga Amerika, mund të jetë një pikë alarmi. Dhe monedhat në rënie mund të ushqejnë tensionet tregtare. Këtë javë Steve Mnuchin, sekretari i thesarit, paralajmëroi Kinën kundër “zhvlerësimeve konkurruese”. Besimi i zotit Trump në dëmin e shkaktuar nga deficitet tregtare është gabim kur rritja është e fortë. Por kur kërkesa është e shkurtër, proteksionizmi është një mënyrë më joshëse për të stimuluar ekonominë.

Veprimi me kohë mund të shmangë disa prej këtyre rreziqeve. Bankat qendrore mund të kenë caqe të reja që e bëjnë më të vështirë të kundërshtohen veprimet gjatë dhe pas një krize. Nëse ata vendosën një angazhim përpara kohe për të krijuar terrenin e humbur kur inflacioni i nënvlerësuar ose rritja e zhgënjimit, pritjet e një bumi të kapur mund të japin një stimul automatik në çdo rënie. Nga ana tjetër, rritja e objektivit të inflacionit sot mund të zgjasë me kalimin e kohës normat e interesit, duke i dhënë më shumë hapësirë uljes së normave. Stimulimi i ardhshëm fiskal mund të piqet tani duke rritur fuqinë e “stabilizatorëve automatikë” – duke u nisur nga sigurimi i papunësisë, të themi, e cila rritet ndërsa ekonomitë zbuten. Eurozona mund të zbutë rregullat e saj fiskale për të lejuar më shumë stimul.

Veprimi parandalues bën thirrje për iniciativë nga politikanët, e cila mungon dukshëm. Paqëndrueshmëria e tregjeve e kësaj jave tregon se koha mund të jetë e shkurtër. Bota duhet të fillojë përgatitjen tani për recesionin e ardhshëm, teksa ende mundet.

*Përktheu: Shaqir Sulaj


Etiketa: , , ,

Pas